Hypotheekgesprek: wat moet u voorbereiden?

Waarschijnlijk zult u maar een of twee keer in uw leven een hypotheekgesprek hebben. Bovendien zal het maar zelden voorkomen dat u een dergelijk groot bedrag gaat lenen. Een beetje voorbereiden mag dan best. Waar moet u in ieder geval aan denken?

1. Neem alle documenten mee

Tijdens het gesprek zou de hypotheekverstrekker zomaar kunnen vragen naar wat persoonsgegevens van u en uw eventuele partner. Het is dan handig om deze documenten bij u te hebben, zodat het gesprek niet onderbroken hoeft te worden. Bij noodzakelijke documenten kunt u denken aan:
  • Identiteitsbewijs
  • Recente salarisstrook
  • Werkgeversverklaring
  • Taxatierapport beoogde woning
  • Voorlopige koopovereenkomst
  • Bouwkundige keuring

Bent u niet in vaste loondienst, zorg dan dat u gegevens bij u hebt over uw inkomen in de afgelopen jaren. Belangrijke financiële gegevens kunt u voor de zekerheid het beste wel meenemen. Denk hierbij aan een pensioenoverzicht, een eventueel samenlevingscontract of een testament.

2. Weet wat u wilt

Ga niet geheel onvoorbereid het gesprek in en zorg dat u weet wat u wilt. Heeft u bijvoorbeeld spaargeld dat u in uw huis kunt steken, kunt u een schenking of gedeeltelijke hypotheek van familie krijgen? Zorg dat dit soort zaken al duidelijk zijn. Dat maakt het gesprek veel eenvoudiger.

3. Informeer uzelf goed voor het gesprek

Het is vandaag de dag niet moeilijk om de maximale hypotheek te berekenen waarvoor u in aanmerking komt. Doe dit van tevoren via het internet. Ga ook na of u in staat zult zijn de aflossing en rente te kunnen betalen als u een hypotheek zou krijgen. Bepaal uw uitgavenpatroon en eventuele risico’s met betrekking tot uw inkomen. Een hypotheek heeft u bijna voor uw hele leven. Denk er dus goed over na.

4. Kies de juiste hypotheek

Natuurlijk zal de hypotheekverstrekker ook informatie geven over de soorten hypotheken. Maar het is verstandig dat u ook zelf al bent voorbereid. Laat u niet verrassen door de onbekendheid van woorden als annuïteit, variabele of vaste rente en flexibele voorwaarden.

5. Zorg dat u weet wat er moet gebeuren

Denk aan verzekeringen en belastingtechnische zaken, zodat u het financiële plaatje rond heeft. Maar houd zeker ook rekening met kosten van onderhoud, zeker als er sprake zou zijn van achterstalligheid.

Ken de staat van uw woning

Voor een goede voorbereiding op een hypotheekgesprek is het zeker van belang dat u kunt aangeven dat uw beoogde woning geen onderhoudstechnische mankementen heeft. Om inzicht te krijgen in de staat van uw woning kunt u een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Neem gerust eens contact op voor meer informatie.
2021-01-07T16:24:41+01:00