Keurig huur betalen vergroot kans op hypotheek

Voor veel starters op de woningmarkt is het een frustrerende ervaring. De huidige huur van hun huurwoning is hoger dan de hypotheeklasten die ze voor een gelijkwaardig koophuis zouden moeten betalen. Toch krijgen ze geen hypotheek omdat de banken strenge regels hanteren. Misschien zit u in dezelfde situatie? Dan gloort er hoop, want in 2018 komt hier een mogelijke verandering in dankzij het Nibud.

Bereken uw maximale hypotheeklast

Het Nibud is namelijk aan het rekenen geslagen en heeft nieuwe normen vastgesteld. Het instituut heeft berekend dat een koper bovenop zijn maandelijkse hypotheeklasten nog 1,4 procent van de woningwaarde aan extra kosten heeft. Op basis hiervan valt het maximum bedrag aan hypotheeklasten uit te reken door deze 1,4 procent af te trekken van de maandelijkse huur die u nu betaalt. Dit zou de banken een methode geven om ook een regelmatig op tijd betaalde huur mee te laten wegen in de beoordeling van een hypotheekaanvraag. U heeft immers bewezen een hypotheeklast van dat bedrag te kunnen betalen.

De beslissing blijft bij de bank

Of u de hypotheek ook daadwerkelijk krijgt, hangt af van de bank. De ene bank is wat makkelijker met het verlenen van een lening voor de aankoop van een huis dan de andere. Het is dus aan te raden om niet bij de eerste afwijzing op te geven. Een volgend bankbezoek kan misschien wel een positief resultaat opleveren. Ook is de staat van uw nieuwe woning van belang. Is het goed onderhouden of nieuw gebouwd? Dan zijn de verwachte kosten minder hoog dan wanneer bijvoorbeeld uw potentiële huis een oud dak heeft.

Meer hypotheekkansen met bouwkundige inspectie

Voor een hypotheekaanvraag wil de bank zoveel mogelijk weten over het te financieren object. Een bouwkundige keuring geeft alle ins en outs van de staat van uw beoogde woning. Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder. Mail of bel ons dus gerust!

2020-12-21T21:40:29+01:00