Huizenprijzen blijven stijgen: hoelang gaat dit nog goed?

Makelaarsvereniging NVM heeft duidelijkheid gegeven over de woningprijzen en de verwachting voor de nabije toekomst. Uit de meest recente cijfers blijkt dat er op dit moment record huizenprijzen worden betaald, met een gemiddelde woningprijs van 313.000 euro. NVM geeft aan dat de woningprijzen de laatste tijd iets minder hard zijn gestegen, maar dat dit vermoedelijk snel weer zal veranderen. De verwachting is dat de huizenprijzen op korte termijn alweer sneller zullen gaan stijgen.

Woningkosten zo laag mogelijk houden

Misschien is dit wel hét moment om een woning te kopen, voordat de huizenprijzen weer sneller gaan stijgen. De NHG-premie daalt in 2020 met 0,2 procent, maar als de woningprijzen weer sneller gaan stijgen wordt het toch weer lastiger voor velen om een huis te kopen. Gaat u een woning kopen, dan wilt u de kosten zo veel mogelijk onder controle houden. U wilt geen vervelende financiële verrassingen achteraf. Met een bouwtechnische keuring kunt u onverwachte kosten na aankoop van een woning voorkomen.

Minder woningen op de markt

Er zijn minder woningen te vinden op de markt en dat zorgt ervoor dat de prijzen van woningen stijgen. De vraag wordt immers steeds groter in verhouding tot het aanbod. In het derde kwartaal van dit jaar werden er weer minder woningen te koop aangeboden dan in de voorgaande twee kwartalen van 2019. Doordat de woningmarkt krapper wordt, gaan de huizenprijzen verder omhoog. In twaalf maanden tijd is het aantal te koop staande woningen afgenomen met een kleine 14 procent.

Er kwamen ieder kwartaal ongeveer evenveel nieuwbouwwoningen bij op de markt, maar er werden er wel minder gekocht door de hoge woningprijzen. Doordat er sprake is van schaarste en het aanbod ontoereikend is gaan de huizenprijzen sneller stijgen. Steeds meer mensen krijgen hierdoor moeite met het krijgen van de hypotheek die zij nodig hebben om een woning te kunnen kopen. Niet iedereen kan zo veel lenen.

Sneller geneigd tot kopen

Er komt nog een gevaar kijken bij het sneller stijgen van de woningprijzen en het afnemen van het aantal koopwoningen. Mensen zijn namelijk sneller geneigd om een woning te kopen zonder verder te kijken. Om te voorkomen dat de woning duurder wordt en/of een andere koper de woning ‘inpikt’ wordt de koop sneller gesloten. Hierdoor wordt de bouwtechnische keuring makkelijker achterwege gelaten, met alle gevolgen van dien.

Kies altijd voor een bouwtechnische keuring

Het is in alle gevallen belangrijk om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren voor u een woning koopt. Hiermee voorkomt u dat u voor onverwachte kosten komt te staan door gebreken die u zelf over het hoofd heeft gezien. Homekeur voert de bouwtechnische keuring graag voor u uit. U kunt hiervoor eenvoudig online een afspraak maken.

2020-01-24T14:24:25+01:00