Heeft uw huis voldoende rookmelders?

Een van de punten waarop wij een woning inspecteren tijdens een bouwkundige keuring, is de brandveiligheid. Met de aanschaf van een goede rookmelder vergroot u de veiligheid van uw woning aanzienlijk. Waarom is een rookmelder belangrijk en hoeveel rookmelders kunt u het beste in uw woning plaatsen? En wat is een goede rookmelder? Deze vragen beantwoorden we in dit blog.

Vergroot de brandveiligheid

In tegenstelling tot landen om ons heen is een rookmelder niet altijd verplicht. Dat geldt voor bestaande woningen. Voor nieuwbouw- en renovatieprojecten geldt wel een verplichte rookmelder. Met een rookmelder vergroot u de brandveiligheid van uw woning. In de meeste gevallen vallen er slachtoffers bij een brand doordat zij rook inademen. Als u slaapt, ruikt u minder snel niets. Omdat rook veel giftige gassen bevat, kunt u al snel, vaak binnen enkele minuten, in een diepe bewusteloosheid vallen. Een rookmelder geeft een luid signaal zodra deze rook detecteert. Zo wordt u ook als u slaapt, op tijd gewaarschuwd bij een brand.

Wat is een goede rookmelder?

Er zijn verschillende rookmelders op de markt. Belangrijk bij de aanschaf van een rookmelder is dat deze gekwalificeerd moet zijn volgens de richtlijnen van de Europese norm EN 14604. Enkele betrouwbare merken op het gebied van rookmelders zijn:

  • Ei Electronics
  • Honeywell
  • Sensotec Firehawk
  • Hager

De rookmelders van deze fabrikanten zijn uitgebreid getest en voldoen aan de Europese richtlijnen. In een appartement volstaat een enkele rookmelder op een centrale plaats, bijvoorbeeld in de gang tussen de keuken en woonkamer. In een woning met meerdere verdiepingen is het raadzaam om op elke verdieping een rookmelder te installeren.

Onderhoud van een rookmelder

Om ervoor te zorgen dat de rookmelder optimaal blijft werken, is het belangrijk dat u deze regelmatig schoonhoudt. Een rookmelder heeft een technische levensduur van tien jaar. De sensor die de rook detecteert, is echter wel gevoelig voor stof en dampvorming. Door de rookmelder regelmatig schoon te maken met een licht vochtige doek of met de borstel van de stofzuiger, houdt u hem schoon. De meeste rookmelders hebben een alkaline batterij. Deze moet u elk jaar vervangen. Van een rookmelder met een lithium batterij hoeft u de batterij niet te vervangen.

Brandveiligheid woning

Tijdens een bouwkundige keuring analyseren wij een woning op veel punten. Een daarvan is de brandveiligheid. Ons advies is altijd om voldoende rookmelders op te hangen. Daarnaast kijken we ook naar de elektrische installatie en de gebruikte materialen. Wilt u een bouwkundige keuring aanvragen? Doe dit dan eenvoudig en snel online!

2021-01-07T16:27:15+01:00