Huis van strobouw: 6 aandachtspunten

Huizen van strobouw worden weer populairder. Strobouw woningen bieden dan ook aantrekkelijke voordelen, maar het is wel belangrijk om goed rekening te houden met de aandachtspunten. Alles moet namelijk perfect in orde zijn. Wilt u een huis van strobouw kopen? Laat dan altijd een bouwtechnische keuring uitvoeren, waarbij de belangrijkste aandachtspunten onder de loep worden genomen. Zo kiest u altijd voor zekerheid vóórdat u de woning koopt.

Voordelen en aandachtspunten bij een huis van strobouw

Een eeuw geleden werden er ook al huizen gebouwd met strowanden. Het is dus zeker niet nieuw, maar de methode wordt wel opnieuw populairder. Dit heeft vooral te maken met de voordelen van strobouw woningen. Zo heeft stro een goede isolatiewaarde op alle vlakken en is het makkelijker te plaatsen dan een gemetselde wand. De temperatuur in de woning blijft voortdurend aangenaam door het ademende karakter van stro, terwijl het bij afbraak van een woning volledig te recyclen is. Stro is zeer voordelig in aanschaf en kan in verreweg de meeste gevallen lokaal verkregen worden. Kortom, er zijn aardig wat aantrekkelijke voordelen te noemen. Wilt u een strobouw woning kopen? Let dan wel goed op de aandachtspunten bij dit soort woningen. Wij benoemen de 3 belangrijkste aandachtspunten.

1. Zijn de strobalen wel droog verwerkt?

Stro biedt goede voordelen op het vlak van isolatie. De binnentemperatuur blijft het hele jaar door aangenaam en ook heeft u minder last van omgevingsgeluiden. Het klinkt allemaal ideaal, maar toch kan er ook vrij makkelijk een probleem ontstaan met strobouw woningen. Wanneer stro niet volledig droog was op het moment dat het werd toegepast, dan is het risico aanwezig dat de strobalen zijn gaan schimmelen. Rottend stro is wel het laatste wat u in uw woning wilt.

2. Zijn de strobalen wel juist verwerkt?

De strobalen moeten uiteraard op een juiste wijze verwerkt zijn in de woning. Zowel aannemers als architecten zijn vaak niet gewend op te werken met stro. Hierdoor kunnen er in het proces foutjes worden gemaakt in de verwerking. Het is belangrijk om goed na te gaan in hoeverre de strobalen op de juiste wijze zijn verwerkt in de strowanden.

3. Hoe sterk zijn de strowanden?

Strowanden zijn minder sterk dan bijvoorbeeld bakstenen wanden. Dit is zeker een punt van aandacht. Heeft u in uw huidige woning bijvoorbeeld een groot wandmeubel dat aan de wand moet worden bevestigd, en wilt u dit meubelstuk meenemen naar uw nieuwe strobouw woning? Dan kan het zijn dat de strowand het gewicht van het meubelstuk niet kan dragen. Hierdoor zou u het meubelstuk moeten vervangen.

Laat een bouwtechnische keuring uitvoeren

Het is altijd verstandig om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren voordat u een woning koopt. Zo voorkomt u dat u voor vervelende verrassingen komt te staan, bijvoorbeeld in de vorm van onvoorzien groot onderhoud. Homekeur voert de bouwkundige keuring graag voor u uit, ook wanneer het om een strobouw woning gaat. Wilt u meer weten of heeft u interesse in een afspraak? Neem dan contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

2021-01-07T16:10:59+01:00