Huis bezichtigen: 10 slimme aandachtspunten

Na uren gezocht te hebben op internet heeft u uw droomhuis gevonden en maakt u een afspraak voor een bezichtiging. Ga goed voorbereid op pad als u een huis gaat bezichtigen. De makelaar die u rondleidt, zal proberen u aan te spreken op uw gevoel. Toch is het beter om het hoofd koel te houden en te becijferen welke investering u kunt doen.

Aandachtspunten bij bezichtiging

Wij geven u graag 10 punten waar u op moet letten tijdens een bezichtiging.

1. Let op de omgeving

Kijk op verschillende tijdstippen hoe de verkeerssituatie is. Probeer ook een indruk van de directe buren te krijgen. U kunt met hen te maken krijgen als u een schutting wilt plaatsen of een dak renovatie laat uitvoeren.

2. Controleer de kadastrale afmeting

Is er sprake van erfdienstbaarheid of recht van overpad?

3. Vraag naar het onderhoud van het huis

Is er recent werk verricht, vraag dan naar de bedrijven die dat uitgevoerd hebben in verband met garantie of eventuele vervolgklussen.

4. Let op scheuren en vochtplekken

Sommige scheuren duiden op verzakkingen of zelfs aardbevingsschade. Daaruit kunnen hoge kosten voortvloeien. Vochtproblemen kunnen ontstaan door slecht of oud loodgieterswerk, ook een hoge kostenpost.

5. Soort verwarming in de woning

Is er centrale verwarming, let dan op de leeftijd van de ketel. Vraag bij vloerverwarming aan de eigenaar hoe oud de pomp is. Deze zijn duur om te vervangen.

6. Heeft het huis een energielabel?

Welke isolatiemaatregelen zijn er genomen? Als u zelf wilt isoleren, informeer dan naar eventuele subsidie bij de gemeente.

7. Keuken en badkamer gedateerd?

Vraag dan voor de koop om offertes van specialisten. Zo kunt u die kosten meenemen bij het aanvragen van een hypotheek.

8. Is het schilderwerk goed?

Vooral aan de buitenkant van het huis is een goede verflaag belangrijk om schade aan deuren en kozijnen te voorkomen. Controleer ook de kitranden van de kozijnen.

9. Passen uw meubels in het huis?

Sommige huizen hebben een smalle deuropening of een moeilijke bocht in de trap waardoor u grote meubels niet binnen kunt krijgen.

10. Ligt het gunstig ten opzichte van de zon?

Vooral als er een tuin bij is, is het van belang om te weten wanneer u daar van de zon kunt genieten. U kunt veel verbeteren aan een huis, maar de ligging is een feit om rekening mee te houden. Kijk daarnaast of er eventueel zonnepanelen op het dak geplaatst kunnen worden.

Vraag een bouwkundige keuring aan

Duizelt het u al als u ziet wat u allemaal moet onthouden bij de bezichtiging van een huis? Let dan vooral op het gevoel dat u bij het huis heeft en neem iemand mee om op de technische staat van het huis te letten. Door het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring weet u waar u aan toe bent voordat u een huis koopt. Zo komt u niet voor dure verrassingen te staan.

2020-12-21T21:44:09+01:00