Houtrot en houtwormen in kozijnen van een woning herkennen

Veel kozijnen in een woning zijn nog van hout net als de balken van het dak op de zolder. Goed en regelmatig onderhoud kan de levensduur verlengen, maar niet iedereen doet dit. Houtrot en houtwormen in de kozijnen van een woning kunnen zo zorgen voor ernstige schade. In bepaalde gevallen kan de schade nog worden hersteld, terwijl het bij grotere schades belangrijk is om de kozijnen volledig te vervangen. Dit brengt vanzelfsprekend hoge kosten met zich mee.

Met een bouwtechnische keuring krijgt u zekerheid over de staat van de kozijnen van de woning die u op het oog heeft. Is er houtrot aanwezig of zijn er houtwormen actief in de kozijnen? Dan stelt Homekeur dit vast middels een bouwtechnische keuring. Wij vertellen u meer over houtrot en houtwormen, over hoe u deze problemen herkent en hoe deze problemen worden opgelost.

Wat is houtrot en hoe herkent u het?

Houtrot wordt veroorzaakt door schimmels die gedijen in vochtige omstandigheden. Deze schimmels breken het hout af, waardoor het zijn structuur en sterkte verliest. U kunt houtrot in kozijnen op meerdere manieren herkennen. Gebruik een schroevendraaier of een ander scherp voorwerp om in het hout te duwen. Als het hout zacht aanvoelt en makkelijk meegeeft, is dat een teken van houtrot.

Hout dat is aangetast door houtrot, vertoont vaak een verkleuring. Dit kan variëren van geel tot bruin of zelfs zwart. In vergevorderde stadia kunnen barsten en scheuren in het hout zichtbaar worden. Als de verf op het hout loslaat of blaasjes vertoont, kan dat wijzen op onderliggend houtrot. In bepaalde gevallen kunt u het ook ruiken. Houtrot veroorzaakt vaak een muffe geur, vergelijkbaar met schimmel of vocht.

Wat zijn houtwormen?

Houtwormen zijn de larven van verschillende soorten kevers, zoals de gewone houtwormkever. Deze larven voeden zich met hout en kunnen aanzienlijke schade aanrichten. Hoe herkent u nu of er houtwormen in de houten kozijnen aanwezig zijn? De aanwezigheid van kleine, ronde gaatjes in het houtoppervlak is een duidelijk teken van houtwormactiviteit. Deze gaatjes zijn vaak 1-2 mm in diameter. Houtwormen laten een fijn, poederachtig stof achter, ook wel boormeel genoemd, dat u vaak rond de gaatjes kunt vinden.

In sommige gevallen kunt u de kleine, witte larven zelf in het hout zien als u een aangetast stuk hout doorsnijdt. Tik met een hard voorwerp tegen het hout. Als het een hol geluid maakt, kan dat wijzen op interne schade door houtwormen. Ziet u tijdens het kloppen een poeder uit de gaatjes vallen? Dan is dit boormeel van de houtworm. Tot slot kunt u letten op uitvliegopeningen. Dit zijn grotere gaten die ontstaan wanneer de volwassen kevers het hout verlaten.

Houtrot en houtwormen in de kozijnen behandelen

Wanneer de schade nog relatief beperkt is, dan is het mogelijk om zowel houtrot als houtwormen in de kozijnen te behandelen. Voor de behandeling van houtrot geldt dat aangetast hout verwijderd moet worden. Snijd het hout weg tot gezond hout bereikt wordt. Vervolgens kan er gebruik worden gemaakt van houtvuller voor het herstelwerk. Laat de houtvuller goed uitharden en breng daarna een beschermende laag verf aan om toekomstige schade te voorkomen. Voor de bestrijding van houtwormen is het belangrijk om een houtwormmiddel op de aangetaste gebieden aan te brengen.

Vervolgens dient het hout verwarmd te worden tot een temperatuur die de houtwormen doodt. Deze temperatuur ligt rond de 55 graden Celsius. In ernstige gevallen is het vaak beter om de aangetaste kozijnen geheel of gedeeltelijk te vervangen.

Voorkom hoge kosten

Wilt u een woning kopen met houten kozijnen? Dan is het altijd belangrijk om de staat van de kozijnen goed te inspecteren en zeker te stellen dat er geen problemen bestaan met houtrot en / of houtwormen. Laat u een bouwtechnische keuring uitvoeren door Homekeur? Dan krijgt u uiteraard zekerheid over de staat van de hele woning, inclusief de kozijnen. Bestaan er problemen? Dan geven wij u hier duidelijkheid over. Neem voor meer informatie en advies gerust contact met ons op. Het is ook mogelijk om direct online een bouwkundige keuring bij ons in te plannen.

2024-06-12T08:27:04+01:00