Hoeveel aardlekschakelaars zijn verplicht in de meterkast?

Sinds 1975 moeten nieuwe en gewijzigde huisinstallaties in Nederland over aardlekschakelaars beschikken. Meestal worden die opgenomen in de groepenkast. Hoeveel aardlekschakelaars heeft u nodig, en aan welke eisen moeten ze voldoen?

Algemene regels

Dit zijn de algemene regels omtrent aardlekschakelaars in Nederland:

  • Aardlekschakelaars van 500 mA (=0,50 A) of van het type AC zijn niet langer toegestaan.
  • Bij installaties van na 1996 dienen alle eindgroepen in de groepenkast te zijn verdeeld achter twee aardlekschakelaars van 30mA. Dit geldt ook bij het aanpassen van bestaande groepenkasten.
  • Bij huisinstallaties mogen maximaal vier groepen achter één aardlekschakelaar zijn aangesloten.
  • Een hoofdschakelaar is verplicht in woningen waarvan de bouwvergunning na 1 september 2005 is afgegeven en bij installaties die na deze datum significant zijn gewijzigd.

Welke aardlekschakelaars heeft u nodig?

Sommige oudere woningen beschikken nog niet over een aardlekschakelaar. Besluit u echter om de groepenkast te vervangen, uit te breiden of aan te passen, dan is een aardlekschakelaar wettelijk verplicht. Op dat punt gaat het nogal eens mis doordat er verkeerde aardlekschakelaars worden toegepast. Raadzaam om te weten is dat er verschillende typen bestaan, elk met hun specifieke technische eigenschappen.
Aardlekschakelaars bestaan in de vier klassen A, AC, B en High Immunity. Daarnaast bestaan er tevens electro-magnetische en electronische aardlekschakelaars. Voor een woonhuis is een elektro-magnetische aardlekschakelaar van klasse A en 30mA vrijwel altijd de beste keus. Alleen in uitzonderlijke gevallen kunt u ook kiezen voor aardlekschakelaars van 100mA of 300mA.

Hoeveel aardlekschakelaars heeft u nodig?

Vroeger werd er onderscheid gemaakt tussen natte en droge groepen. De badkamer en de keuken behoorden tot de zogenaamde natte groepen. Alleen de stopcontacten van de droge groepen moesten toen worden beveiligd. Tegenwoordig dient u alle stopcontacten te beveiligen door middel van een aardlekschakelaar. Dit moeten er minimaal twee zijn, aangezien het niet verstandig is om alle groepen achter één aardlekschakelaar te plaatsen. Zou deze schakelaar worden uitgeschakeld, dan zou immers de gehele installatie spanningloos raken. Verdeel de groepen van één verdieping bij voorkeur over beide aardlekschakelaars. Zo voorkomt u dat één verdieping in geval van storing volledig zonder stroom komt te zitten.

Veilig wonen?

Wilt u uw huis verkopen of is uw meterkast aan herziening toe? Neem contact op met Homekeur en maak een afspraak voor een bouwtechnische keuring!
2020-01-24T13:47:41+01:00