Huizenprijzen kennen grootste stijging in 20 jaar

De huizenprijzen stijgen gestaag door, tegen alle verwachtingen in. Velen hadden verwacht dat de woningmarkt in zou storten door de coronacrisis, maar tot op heden is daar nog helemaal geen sprake van. Sterker nog, makelaarsvereniging NVM heeft gecommuniceerd dat de huizenprijzen de sterkste stijging laten zien in maar liefst 20 jaar tijd. Er worden dus hogere prijzen betaald voor woningen. Dit betekent ook wel dat er meer aandacht moet zijn voor eventuele extra kosten, bijvoorbeeld om gebreken op te lossen. Hiervoor kan een bouwtechnische keuring van de woning worden uitgevoerd.

Grootste stijging van woningprijzen

Wanneer we het derde kwartaal van 2020 vergelijken met het derde kwartaal van 2019, dan zien we een stijging van maar liefst 11,6 procent als het om de woningprijzen gaat. Makelaarsvereniging NVM laat weten dat een dergelijke grote stijging in de afgelopen 20 jaar niet is voorgekomen. Er werd door meerdere bankeconomen voorspeld dat de woningprijzen zouden dalen, maar niets blijkt minder waar. Er zijn onvoldoende koopwoningen beschikbaar, waardoor de woningprijzen ook tijdens de coronacrisis gewoon blijven stijgen.

Snel kopen is eigenlijk een must

Wilt u een woning kopen? Dan is het in deze tijd belangrijk om er snel bij te zijn. Woningen staan zeer kort te koop. Het gebeurt steeds vaker dat woningen al binnen enkele dagen weer van de markt zijn. De NVM ziet dan ook niet alleen dat de woningprijzen in 20 jaar tijd niet zo hard gestegen zijn. De vereniging ziet ook dat kopers in 20 jaar tijd niet zo weinig keuze hebben gehad als nu het geval is.

Wie een woning wil kopen heeft op dit moment de keuze uit gemiddeld twee woningen en zo laag is dit aantal in 20 jaar tijd niet geweest. Ook dit is een reden waarom we zien dat woningprijzen snel stijgen. In het derde kwartaal van 2020 was de gemiddelde verkoopprijs 354.000 euro. Er is minder te kiezen, dus prijzen gaan omhoog en woningen worden snel verkocht.

Snelle aankoop brengt risico’s met zich mee

Woningzoekers voelen de druk. Het is vaak belangrijk om snel te beslissen om te voorkomen dat de woning aan de neus voorbij gaat. Deze druk brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Gebreken in of om de woning worden bijvoorbeeld sneller over het hoofd gezien. In het slechtste geval betekent dit dat de nieuwe eigenaar van de woning met hoge kosten te maken krijgt. Een bouwtechnische keuring is daarom altijd sterk aan te raden.

Kies altijd voor zekerheid

Een bouwtechnische keuring is eigenlijk een must. U wilt niet te maken krijgen met hoge kosten waar u geen rekening mee had gehouden. Homekeur voert een professionele bouwtechnische keuring uit, waarbij de hele woning goed wordt geïnspecteerd. Wij bieden u zekerheid over de staat van de woning en de eventueel te verwachten kosten. Wilt u meer informatie, advies of een afspraak? Neem dan gerust contact met ons op.

2021-01-05T20:38:36+01:00