Welke glas is het beste: dubbel, HR of triple glas?

Wanneer een woning te koop wordt gezet, dan wordt er een definitief energielabel voor de woning bepaald. De beglazing van de woning speelt hierin een rol. Enkele beglazing is niet energiezuinig en zal daarmee een negatieve invloed hebben op het energielabel. Daarnaast moet u dan rekening houden met een hogere energierekening en een lager wooncomfort. Wilt u een woning kopen? Dan is het altijd verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Hierbij wordt ook de beglazing goed geïnspecteerd. Maar hoe zit het nu precies met dubbelglas, HR glas en triple glas? Wat is de beste keuze? Homekeur vertelt u meer over deze soorten beglazing.

1. Dubbelglas is het minst isolerend

Dubbelglas kennen we ook wel als isolatieglas. Deze beglazing is vanzelfsprekend beter isolerend dan enkelglas. Als we kijken naar dubbelglas, HR glas en triple glas, dan is dubbelglas wel de minst isolerende variant van deze drie. Het dubbelglas bestaat uit twee glasplaten waartussen lucht wordt geperst. Hierdoor ontstaat er een betere thermische isolatiewaarde, ook wel bekend als de U-waarde. Dit betekent dat de woning energiezuiniger is dan wanneer er enkelglas is toegepast.

2. HR glas zorgt voor een betere isolatie

Vergelijken we HR glas met dubbelglas, dan zien we dat HR glas beter isoleert. Dit glas noemen we ook wel HR++ glas of hoogrendementsglas. Ook deze variant bestaat uit twee glasplaten, maar er is een belangrijk verschil. De ruimte tussen deze twee platen wordt niet met lucht gevuld, maar met krypton- of argongas. Afhankelijk van de gasvulling en de dikte van de tussenspouw wordt er zo een thermische isolatiewaarde (U-waarde) bereikt die ligt tussen de 0,8W/m2K  tot 1,3 m2K. Dit is beter dan bij dubbelglas. Een lagere U-waarde is altijd beter dan een hogere U-waarde. Bij renovatie en voor nieuwbouwprojecten wordt het vaakst gekozen voor toepassing van HR glas.

3. Triple glas isoleert het best

Dan is er ook nog triple glas en deze naam komt natuurlijk ergens vandaan. De term komt voort uit het feit dat deze variant niet bestaat uit twee glasplaten, maar uit drie glasplaten. Dit betekent dat er twee tussenspouwen in deze beglazing bestaan, welke allebei met gas worden gevuld. De thermische isolatiewaarde (U-waarde) ligt dan tussen de 0,4 en 0,7 W/m2K. Dit is weer lager dan de U-waarde bij HR glas en dat betekent dat deze beglazing beter isoleert. De drie platen in deze beglazing laten wel ook minder zonlicht door en zij zorgen voor een hoger gewicht van de ruit. Hierdoor is het noodzakelijk om te kiezen voor extra sterke frames.

Wat is de beste keuze voor een woning?

Wilt u een woning kopen en laat u door Homekeur eerst een bouwkundige keuring uitvoeren? Dan wordt hierbij ook de beglazing goed onder de loep genomen. Zijn er problemen of heeft de beglazing een negatieve invloed op de energierekening en het wooncomfort? Dan vertellen wij u hier alles over. U vindt alle informatie in het bouwkundig rapport dat u van ons ontvangt. Hierin bieden wij u ook een advies met betrekking tot de beglazing van de woning. Zo weet u altijd precies waar u aan toe bent. Wilt u meer informatie of advies? Neemt u dan gerust eens contact met ons op. Natuurlijk kunt u bij ons ook direct een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring.

2021-04-10T12:30:08+01:00