Genoeg reden om ook bij nieuwere woningen alert te zijn:

Waarom ook bij nieuwere woningen een bouwtechnische keuring?

Een aantal weken geleden waren wij aanwezig bij een woning voor een bouwtechnische keuring. Het betrof een woning uit 2015. De opdrachtgever had al aangegeven dat er geen grote afwijkingen werden verwacht. Tijdens de opname kwamen we echter voor een onaangename verassing te staan. In onderstaande casus wordt duidelijk waarom een bouwtechnische keuring ook bij nieuwere huizen belangrijk is! Homekeur is het bouwkundig inspectiebureau waar u altijd op kunt vertrouwen. Voor elke bouwkundige keuring zetten wij meer dan 15 jaar ervaring in en zorgen wij voor optimale duidelijkheid met betrekking tot de bouwtechnische staat van de woning.

De casus

Op onderstaande foto is een detailfoto van de achtergevel te zien. We zullen door middel van een aantal punten proberen duidelijk te maken wat het probleem is.

  1. Bij het sluiten van de deuren viel direct op dat deze klemmen, het zogenaamde ‘vaste’ gedeelte is  bijna niet te openen vanwege het doorbuigen van de bovendorpel, deze klemt de deur vast.
  2. Meerdere losse stenen aanwezig boven de latei, zonder al te veel moeite konden deze eruit gehaald worden.
  3. Hele blok metselwerk tussen dilataties is verzakt en drukt af op latei. Goed te zien aan voegen rechts die niet meer doorlopen.
  4. Latei buigt door, circa 2 centimeter.
  5. Latei scheurt op meerdere plaatsen door materiaal spanning.

De geveldrager (zie onderstaande foto) zit bevestigd aan verdiepingsvloer, bij deze woning zijn de borggaten niet gebruikt. Het gevolg hiervan is dat de drager naar beneden zakt door het gewicht wat het moet dragen.

Het resultaat na het herstel

Zoals op onderstaande foto te zien is, is de gevel herstelt. De voegen lopen weer in één lijn en ook de latei is weer recht. We hebben besloten deze casus te delen om iedereen het belang van een bouwtechnische keuring op het hart te binden. In de huidige woningmarkt wordt er vaak gekozen om geen keuring te doen. Zoals in deze casus, kan dat soms verkeerd uitpakken.

2022-06-14T07:33:12+01:00