Gemiddelde kosten van een nieuw dak

Op het eerste gezicht ziet de woning die u wilt kopen er prachtig uit, maar hoe weet u of er geen achterstallige onderhoud of andere gebreken zijn? Na het kopen van een woning kunnen het uitvoeren van herstelwerkzaamheden nog behoorlijke bedragen zijn. Het is goed om vooraf een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren.
Of de keuken en de badkamer er nog netjes uitzien, dat kunt u vaak zelf wel bepalen, maar voor veel andere zaken is een bouwtechnische inspectie nodig. Juist dit soort herstelwerkzaamheden lopen vaak aardig in de papieren, dus het is prettig als u vooraf weet wat u te wachten staat bij de aankoop van een woning. Wat dacht u bijvoorbeeld van het dak op uw woning. Is deze nog in goede staat of is deze lek? Wat zijn de gemiddelde kosten van een nieuw dak?

Kosten van een dak

Het kan zijn dat het dak aan vervanging toe is. Waarschijnlijk heeft de verkoper dit eerlijk aangegeven, maar wat zijn de gemiddelde kosten voor een nieuw dak? Natuurlijk wordt dit kostenplaatje mede bepaald door het soort dak, de afmeting en de materialen die hiervoor gebruikt moeten worden. Dit is een globale indicatie:
  • Pannendak vernieuwen:  € 50 – € 80 per m2
  • Bitumen  vervangen: € 40 – € 60 per m2
  • Rietendak vernieuwden: € 90 – € 110 per m2

Er komen daarnaast nog kosten bij voor de isolatie en wellicht moeten de dakconstructie worden vernieuwd. Schakel bij het vernieuwen van uw dak altijd een professional in.

Alleen dakpannen vervangen of meer?

Misschien blijkt uit het bouwkundig rapport dat er alleen wat dakpannen vervangen moeten worden. Toch moet u deze werkzaamheden niet onderschatten, hier komt nog heel wat bij kijken. In vergelijking met andere soorten dakbedekkingen, zijn dakpannen vervangen of leggen redelijk aantrekkelijk in prijs. Soms blijkt echter dat ook de panlatten en daktengels vervangen moeten worden, de kosten kunnen dan gaan oplopen. Hier worden ook bouwtechnische eisen aan gesteld, dus het is belangrijk dat dit vakkundig wordt uitgevoerd. Wanneer de daken niet geïsoleerd zijn, kiest men er vaak voor om ventilerende dakpanfolie aan te brengen. Hiermee gaat men het doorwaaien van vocht en vuil tegen. In het ergste geval moet het hele dakbeschot of delen daarvan hersteld of vervangen worden.

Deskundige inspectie

Een verouderd dak kan dus tal van kosten met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk dat bij de aankoop van een huis eerst een deskundige bouwkundige keuring uitgevoerd wordt. Zo voorkomt u, dat u bij de aanschaf van uw nieuwe woning voor onverwacht hoge kosten komt te staan. Daarnaast geeft een goed hersteld dak veel meer woonplezier.
2020-12-21T21:44:27+01:00