Energielabel voor utiliteitsgebouwen; hoe zit dit precies?

Het energielabel voor utiliteitsgebouwen werkt net is anders dan het energielabel voor woningen. In bepaalde gevallen heeft een utiliteitsgebouw geen energielabel nodig, maar de meeste gevallen is het verplicht om deze te hebben. Het energielabel voor utiliteitsgebouwen is verplicht wanneer het gebouw opgeleverd, verhuurd of verkocht wordt. Onder de utiliteitsgebouwen vallen onder meer ziekenhuizen, winkels, scholen en kantoren. Het team van Homekeur kan een energielabel voor een utiliteitsgebouw opstellen als u dat nodig heeft.

Zakelijk energielabel verzorgen

Homekeur heeft een jarenlange ervaring in het uitvoeren van bouwtechnische keuringen en het verzorgen van bouwkundige NHG rapporten, maar ook voor energielabels zijn wij de aangewezen ervaren partij. Zowel voor woningen als voor utiliteitsgebouwen kunnen wij een energielabel verzorgen. Vaak zijn er onduidelijkheden over het energielabel voor utiliteitsgebouwen, juist omdat deze anders is dan die van woningen. Wij vertellen u graag meer over het energielabel voor utiliteitsgebouwen in dit artikel

Aandachtspunten energielabel voor utiliteitsgebouwen

Het energielabel voor utiliteitsgebouwen geeft aan hoe energiezuinig het betreffende gebouw is. Het beste label dat verkregen kan worden is het A+++++ label en het slechtste label is energielabel G. Om het juiste energielabel vast te kunnen stellen moet er worden bekeken hoeveel fossiele energie er gebruikt wordt. Hoe lager het verbruik, hoe beter het energielabel. In de basis kijken we naar verlichting, bevochtiging, ventilatie, warm water, koeling en verwarming. Daarnaast speelt de isolatie ook een belangrijke rol, evenals de compactheid van het gebouw en de aanwezige installaties.

2023 verplichting voor label C

Heeft uw utiliteitsgebouw op dit moment een energielabel D of slechter? Dan is het belangrijk om te weten dat het per 1 januari 2023 verplicht is om minimaal een C energielabel te hebben. Het is dan noodzakelijk om het gebouw te verduurzamen en daarmee energiezuiniger te maken, zodat het energielabel kan worden verbeterd. Is een kantoorpand per 1 januari 2023 niet voorzien van een energielabel C of beter? Dan mag het kantoorgebouw vanaf die datum niet meer als kantoorpand worden gebruikt volgens het Bouwbesluit 2012. Controleer daarom goed of het voor uw utiliteitsgebouw verplicht is om minimaal een energielabel C te hebben wanneer dit nu nog niet het geval is.

Wees niet te laat!

Is uw utiliteitsgebouw op dit moment nog niet voorzien van een energielabel C of beter, maar is het per 1 januari 2023 wel verplicht om minimaal een energielabel C te hebben? Dan raden wij u aan niet te lang te wachten met het ondernemen van maatregelen om het gebouw energiezuiniger te maken.

Het is belangrijk om tijdig actie te ondernemen, zodat u ook op tijd een nieuw energielabel voor het utiliteitsgebouw kunt aanvragen. Homekeur staat dan natuurlijk voor u klaar. Wij zorgen graag voor een nieuw energielabel utiliteit. Wilt u meer informatie of advies? Neem dan gerust contact met ons op.

2022-05-11T06:53:31+01:00