Energielabel Utrecht 2022-12-05T10:46:59+01:00

Wilt u een energielabel in Utrecht aanvragen voor uw woning, bijvoorbeeld omdat u uw woning heeft verduurzaamd of omdat u het huis wilt gaan verkopen? Dan bent u welkom bij Homekeur. Wij zorgen er graag voor dat uw woning wordt voorzien van een definitief energielabel. Sinds januari 2021 is het verplicht om uw woning te laten voorzien van een definitief energielabel wanneer u de woning wilt gaan verkopen of verhuren. Aan de hand van het energielabel kan een koper of huurder zien hoe energiezuinig het huis is. U kunt het energielabel voor uw woning in Utrecht online bij ons aanvragen. Er komt dan op korte termijn een ervaren adviseur bij u langs.

Wijken en woningen in Utrecht

Utrecht is een mooie, drukke stad met een totaal van maar liefst 153.845 woningen. De portiekflat komt met 28 procent het meest voor in de stad, gevolgd door de eengezinswoning met een percentage van 22 van het totaalaantal. De stad bestaat uit 11 wijken, waaronder Overvecht en Bunnik. Van alle woningen in Utrecht is 44 procent een koopwoning. Ongeveer een kwart van de woningen in de stad is nog relatief jong. Van alle huizen is 28 procent gebouwd ná het jaar 2000. Dit betekent vanzelfsprekend dat 72 procent van de Utrechtse woningen ouder is, en vaak zijn dat de woningen waarin nog flinke verbeteringen kunnen gemaakt op het gebied van verduurzaming.

Actuele statistieken energielabel Utrecht

Van de 153.845 woningen in de stad is 59,1 procent inmiddels voorzien van een energielabel. Dit komt neer op 90.904 woningen. Utrecht is een stad waarin veel aandacht wordt besteed aan het energiezuiniger maken van woningen. Dit is zeker ook te zien aan de actieve energielabels in de stad. De woningen die al voorzien zijn van energielabel A, A+ of A++ is met 26.792 woningen de grootste groep. Deze groep wordt opgevolgd door de groep huizen met energielabel C, waarvan er 18.368 zijn. Er zijn zeker nog heel wat woningen in de stad te vinden die het energielabel flink kunnen verbeteren. Er zijn namelijk nog 5.895 woningen met energielabel F en 3.926 huizen met het slechtste energielabel, namelijk energielabel G.

Nut van het energielabel

Het energielabel maakt in één oogopslag duidelijk hoe energiezuinig een woning is. Steeds meer kopers baseren hun keuze mede op het aanwezige energielabel. Dit betekent dat huizen met een positief energielabel sneller en tegen een betere prijs worden verkocht dan woningen met een negatief energielabel. Een positief energielabel staat gelijk aan een lagere energierekening en een hoger wooncomfort. Ook voor uzelf zijn dit aangename voordelen. Het is dus ook zeker de moeite waard om uw woning te verduurzamen, en het energielabel te verbeteren, wanneer u zelf in het huis wilt blijven wonen.

Uw eigen energielabel verbeteren

Zeker wanneer uw woning is voorzien van een (voorlopig) energielabel C of lager is het aan te raden om maatregelen te nemen die uw huis verduurzamen. U kunt op meerdere manieren zorgen voor een energiezuiniger huis. Een heel belangrijke stap hierin is het isoleren van de vloer/bodem, de wanden en het dak. Wanneer warmte de woning niet meer kan verlaten, dan wordt uw huis direct een stuk energiezuiniger. Daarnaast kunt u ook de beglazing vervangen door isolatieglas, u kunt zonnepanelen laten installeren of bijvoorbeeld een warmtepomp aanschaffen. Zo kunt op meerdere manieren uw energielabel optimaliseren.

Nieuw energielabel aanvragen

Wanneer u uw woning heeft verduurzaamd, dan is het goed om een nieuw energielabel aan te vragen. Wij maken het graag voor u in orde. Wilt u de woning verkopen? Dan heeft u verplicht een energielabel nodig. Dit dient een definitief energielabel te zijn. Een voorlopig energielabel voldoet dus niet, ook niet wanneer u niets heeft aangepast aan de woning sinds het verkrijgen van het voorlopige energielabel. U kunt bij ons altijd een energielabel aanvragen voor uw woning in Utrecht. Wilt u eerst meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.