Een boktor in huis is een lastig gebrek

  • Boktor

Een woning kan ongewenste bewoners hebben in de vorm van houtaantasters. Onder de houtaantasters vinden we de houtworm en de boktor. Als een woning houten delen bevat, dan is het goed mogelijk dat de boktor aanwezig is zonder dat u dit opmerkt. Houtwormen zorgen voor kleine gaatjes die aan het oppervlak zichtbaar zijn, maar boktorren leven dieper in het hout en zijn moeilijker te spotten. De aanwezigheid van de boktor in een woning is dan ook een lastig gebrek dat voor problemen kan zorgen.

Professionele bouwtechnische keuring

Wilt u een woning kopen en zeker zijn dat u achteraf niet voor extra kosten komt te staan? Dan is het verstandig om te zorgen voor een bouwtechnische keuring. Alles wordt hierbij goed geïnspecteerd, waardoor u het risico op hoge kosten door verborgen gebreken uit de weg ruimt. Homekeur voert graag een vakkundige bouwtechnische keuring voor u uit. Hierbij controleren wij uiteraard ook op de aanwezigheid van houtaantasters, zoals de boktor.

Huisboktorren zijn vaak een verborgen gebrek

De huisboktor leeft diep in het houtwerk van een woning. We hebben het hier over een insect dat eerst jarenlang in het hout leeft als larf. In deze hoedanigheid maakt het insect doorgangen in het hout. Dit gebeurt dus al voordat de larf een kever wordt, welke we kennen als de huisboktor. In bepaalde gevallen is er schade aan het oppervlak te zien, maar in veel gevallen is zijn de gangetjes niet zichtbaar in de vorm van schadepunten. Hierdoor is het moeilijk om de aanwezigheid van de insecten vast te stellen. Dit zorgt ervoor dat de boktor vaak zorgt voor een verborgen gebrek.

Schade door boktorren

Boktorren knagen gangetjes in het hout en dit zorgt na langere tijd voor een flinke schadepost. Onder meer dakconstructies en draagbalken kunnen kracht verliezen en uiteindelijk niet meer veilig zijn. Op dit punt is het bestrijden van de houtaantasters niet meer voldoende en zal het houtwerk compleet vervangen moeten worden. Dit brengt hoge kosten met zich mee.

Hier komt bij dat de betreffende schade lang niet in alle gevallen kan worden verhaald op de verkoper. Wanneer de aanwezigheid van de boktor het ‘regulier gebruik’ van het huis niet in de weg staat, dan kunnen de kosten meestal niet op de verkoper worden verhaald. Wel is dit het geval wanneer houtwerken eenvoudigweg niet meer betrouwbaar zijn.

Voorkom de ellende die wordt aangericht door de boktor

Natuurlijk wilt u graag vooraf weten hoe de zaken ervoor staan als u een huis koopt. U wilt niet op een later moment ontdekken dat boktorren flinke schade aan het aanrichten zijn aan uw woning. Het is daarom altijd verstandig om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Hiervoor bent u vanzelfsprekend welkom bij Homekeur. Maak eenvoudig online een afspraak of neem contact op voor meer informatie.

2020-02-03T08:49:00+01:00