De warmtepomp; Wat en waarom

Je hoort er steeds meer over; de warmtepomp. Maar waarom zijn steeds meer mensen enthousiast over een warmtepomp? Wij leggen u de verschillende type warmtepompen kort uit en geven 4 voordelen van een warmtepomp. Wilt u weten wat er nog verbeterd kan worden aan energiebesparende maatregelen in uw woning? Laat dan een energielabel opname doen door één van onze adviseurs!

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een warmteopwekker die werkt op elektriciteit en slim gebruik maakt van de warmte die al aanwezig is in een bepaalde bron. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om nog meer warmte op te wekken. We onderscheiden drie soorten;

  • Lucht/water

Zelfs als het buiten vriest kan er uit de buitenlucht warmte worden onttrokken. Bijna alle warmtepompen functioneren prima tot -20 graden. Er is bij een lucht/water warmtepomp altijd een buiten- en binnendeel. Het buitendeel haalt energie uit de buitenlucht en verwarmt daarmee het koudemiddel in de warmtepomp. Het koudemiddel is transportmiddel van de warmte (of koeling in de zomer) en binnenshuis wordt de warmte overgedragen via een warmtewisselaar aan water. Dit water kan vervolgens radiatoren of vloerverwarming verwarmen. Ook kan een buffervat met water verwarmt worden, die kan worden gebruikt in de keuken of badkamer.

  • Water/water

De water/water warmtepomp maakt gebruik van grondwarmte of een waterbron (al dan niet onder de grond). Daarmee wordt water verwarmt dat gebruikt kan worden voor radiatoren, vloerverwarming en/of warm tapwater. Voor particulieren is dit vaak minder makkelijk te realiseren. Ook is het een stuk duurder omdat er dus leidingen geboord moeten worden.

  • Lucht/lucht

De lucht/lucht warmtepomp gebruikt de buitenlucht als bron en blaast warme of koude lucht de ruimte in. De binnendelen kunnen airco units zijn, die gemonteerd zijn in of onder het plafond, aan de wand of compleet zijn weggewerkt.  De werking is hetzelfde als de lucht/water warmtepomp, alleen de afgifte van warmte en koeling is anders, namelijk via de lucht en dus niet via radiatoren.

 

 4 voordelen van een warmtepomp:

1. U verbruikt minder energie

Wanneer we uitgaan van een gemiddeld 4 persoonshuishouden kunt u op jaar basis kunt u +- 650 euro besparen op stookkosten. Een warmtepomp kost wel relatief veel stroom, u kunt overwegen om deze stroom zelf op te wekken door bijvoorbeeld zonnepanelen! Mocht u twijfelen of uw dak sterk genoeg is om zonnepanelen te dragen raden wij aan een bouwtechnische keuring uit te voeren. U krijgt dan een goed beeld van de staat van het dak.

2. Waarde verhogend

Het installeren van een warmtepomp in uw woning zorgt voor een hogere woningwaarde. We zijn onderweg naar een gas loze toekomst. Een huis dat nog gas verbruikt zal dan gedateerd zijn en in waarde zakken.

3. Geen gas meer

In context van bovenstaand punt is het natuurlijk een groot voordeel dat uw woning dan van het gas af is. Het is inmiddels duidelijk dat de gasvoorraden niet eindeloos zijn en we over moeten op duurzame energie. Wanneer je een warmtepomp laat installeren ben je voorbereid op de toekomst.

4. Makkelijk te installeren

Vooral wanneer we kijken naar de lucht/water warmtepompen is het vaak erg makkelijk om dit te installeren in uw woning. Meestal kunt u gebruik blijven maken van de bestaande leidingen, radiatoren en/of vloerverwarming.


Zoekt u naar nog meer redenen om te verduurzamen? Kijk dan een naar ons blog met redenen om te verduurzamen.

2022-02-07T10:58:04+01:00