De risico’s van een manta vloer

Heeft u interesse in een koopwoning met een manta vloer? Dan is het goed om te weten dat het heel belangrijk is om de kwaliteit van deze vloer te laten controleren. Een ervaren inspecteur, zoals die van Homekeur, kan u vertellen of de manta vloer betrouwbaar is. Het is namelijk zo dat er bepaalde risico’s van een manta vloer bestaan die u niet wilt nemen. In bepaalde gevallen is het vervangen van de vloer de enige optie en dit brengt de nodige extra kosten met zich mee.

Een bouwtechnische keuring laten uitvoeren

Als u een woning gaat kopen, is het verstandig om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Hiervoor kunt u natuurlijk uitstekend bij Homekeur terecht. Wij hebben een ruime ervaring in het uitvoeren van bouwtechnische keuringen. Daarnaast hebben wij ook alle kennis en expertise over manta vloeren in huis, waardoor wij de vloer direct aan een inspectie kunnen onderwerpen.

Wat is een manta vloer?

Een manta vloer wordt ook wel een ribcassettevloer genoemd. De ribben, ofwel de betonbalken, van deze vloeren bevinden zich aan de onderzijde. Per element zijn er twee ribben aangebracht, met aan de bovenzijde een dunne vloerplaat ertussen. Deze vloerplaat heeft een dikte van 55 millimeter. De elementbreedte bedraagt 1.200 millimeter.

In Nederland zijn er een groter aantal woningen te vinden die voorzien zijn van een manta vloer. Wanneer een manta vloer van matige tot slechte kwaliteit is, dan levert dit belangrijke risico’s op die u liever uit de weg gaat. Laat daarom altijd een bouwtechnische keuring uitvoeren, waarbij de vloer goed onder de loep wordt genomen.

Het grootste risico van de manta vloer

Bij de productie van de elementen voor manta vloeren is in veel gevallen gebruik gemaakt van calciumchloride om het drogingsproces te versnellen. De wapening van de vloer roest weg door de aanwezigheid van calciumchloride. Hierdoor kunnen trekkrachten niet meer goed genoeg opgenomen worden, waardoor de wapening uiteindelijk uit gaat zetten en het omliggende beton kapot drukt. In dit geval is er sprake van betonrot, zoals dat genoemd wordt.

Het grootste risico is dat de manta vloer bezwijkt, omdat de ribben eenvoudigweg hun draagkracht verliezen. Overigens kan de wapening ook worden aangetast door het onvoldoende verdichten van het beton of doordat de bewapening te dicht aan de oppervlakte ligt. De aanwezigheid van calciumchloride is dus niet per definitie de oorzaak van betonrot.

Vloer inspectie door Homekeur

Wilt u een woning kopen met een manta vloer? Dan raden wij u sterk aan om de vloer te laten inspecteren, zodat u ernstige risico’s uit kunt sluiten of kunt laten vaststellen. Homekeur voert deze inspectie graag voor u uit. U kunt direct online een afspraak bij ons maken.

2020-01-24T14:12:55+01:00