De hypotheekrentes stijgen – wat kun je doen?

Voor kopers van huizen zijn het op het gebied van de rentes gouden tijden. Ze kunnen tegen een zeer lage hypotheekrente voor een lange periode de maandlasten vastzetten. Ook huiseigenaren bij wie de rentevaste periode binnenkort afloopt kunnen profiteren van de lage rente. Zelfs als de rentevaste periode nog jaren loopt kun je een graantje meepikken, namelijk door het openbreken van het huidige rentecontract. Je betaalt wel boeterente, maar deze investering verdien je vermoedelijk snel terug. Bij veel banken kan je zelfs nog extra korting krijgen op je rente wanneer je een goed energielabel hebt!

Wat is de verwachting in 2022?

De meningen zijn hier over verdeeld, maar gemiddeld verwachten economen een verdere stijging van de hypotheekrentes. Voor een rentevast periode van tien jaar of langer is de verwachting dat het een paar tiende van een procent zal stijgen. De combinatie ”stijgende huizenprijzen” en ”stijgende hypotheekrentes” is voor starters geen leuk nieuws. Wil je naast je maandelijkse lasten ook weten welke onderhoudskosten er komen kijken bij je droomwoning, raden wij aan een bouwkundig rapport op te laten stellen.

Wat kan jij als huiseigenaar doen tegen de stijgende hypotheekrente?

De gevolgen voor jou zijn afhankelijk van de resterende looptijd van jouw rentevaste periode. Moet je in 2022 een nieuwe keuze maken? Als de hypotheek nog een aantal jaren vaststaat zijn er ook mogelijkheden om te profiteren van de lage rente. De geldverstrekker zal jou een boeterente in rekening brengen, maar je kunt wel direct de hypotheekrente voor een langere periode vastleggen na het openbreken. Een gesprek met een adviseur is nooit verkeerd!

Potentiële kopers moeten het kopen niet te lang uitstellen

Twijfel je nog over het kopen van een huis? Wacht liever niet tot de hypotheekrentes sterk stijgen, want stijgende rentes en stijgende huizenprijzen kunnen de spoeling nog dunner maken. De huizen die je binnen jouw budget kunt kopen worden steeds schaarser.

Kies bij voorkeur voor een langere rentevaste periode 

In 2022 wordt een verdere verhoging verwacht, en ook de jaren daarna kunnen de rentes blijven stijgen. Houd daar rekening mee bij het kiezen van een nieuwe rentevast periode. De stijgingen kunnen beperkt blijven de komende jaren, maar dat weet je niet zeker. Met een langere rentevaste periode kies je voor zekerheid en stabiliteit.

2022-02-23T17:47:29+01:00