De boktor, een kleine knager met mogelijk grote gevolgen

Bij een bezichtiging van uw potentiële nieuwe woning is het waarschijnlijk niet het eerste waar u aan denkt: De boktor. Toch kan deze kleine knager voor behoorlijke problemen zorgen, zeker wanneer zijn aanwezigheid pas door u wordt opgemerkt ná ondertekening van het koopcontract.

Huisboktor

Er bestaan vele soorten kevers die de naam boktor dragen, maar huiseigenaren kunnen alleen problemen ondervinden

van de zogenaamde huisboktor. Deze soort kever komt uit een eitje, waarna hij voor een hele lange periode (tot wel 12 jaar) als larf leeft. De boktorlarven leven in hout: door te knagen maken zij boorgangen, die ernstige schade aan het hout kunnen toebrengen.

  • kever 10-25 mm
  • larve 30 mm

Duur verborgen gebrek

Soms is deze schade te zien door de boorgaatjes in het hout of door zichtbaar boormeel. In veel gevallen is de schade echter niet te zien, zodat sprake is van een verborgen gebrek. Dit gebrek kan een dure zaak worden: de boktor moet verwijderd worden en houtconstructies zullen vervangen moeten worden. De boktorren kunnen o.a. draagbalken en dakconstructies aantasten.

Aansprakelijkheid

Of de koper van een huis verborgen boktorschade kan verhalen op de verkoper, is afhankelijk van een aantal zaken. Een koper moet ervan uit kunnen gaan, dat hij de woning normaal kan gebruiken. Is dit niet het geval, dan is in veel gevallen de verkoper aansprakelijk en moet hij het gebrek (laten) herstellen. Hoewel aanwezigheid van boktor normaal gebruik niet in de weg hoeft te staan, kan dit wel het geval zijn bij ernstige aantasting van dakconstructies, vloerbalken en draagbalken.

Bouwtechnische inspectie

Wanneer de koper op de hoogte was van schade door boktorren, is de verkoper uiteraard niet aansprakelijk. De verkoopprijs zal waarschijnlijk verlaagd zijn door de aanwezigheid van het gebrek. Ook wanneer de schade duidelijk zichtbaar was voor de koper, komt de aansprakelijkheid van de verkoper te vervallen. De koper wordt geacht zelf goed onderzoek te verrichten naar eventuele gebreken. Homekeur is u hierbij graag van dienst met het uitvoeren van een bouwtechnische keuring. Zo komt u na aankoop van uw nieuwe woning niet voor vervelende verrassingen te staan!

2022-01-31T13:38:47+01:00