Dakgoot en regenpijp vragen jaarlijks onderhoud

De dakgoot en de regenpijp worden vaak vergeten als het om woningonderhoud gaat en bij het controleren als u een woning wilt kopen. Uiteindelijk kan dit tot heel vervelende problemen leiden. Wanneer deze problemen opgemerkt worden, dan is er vaak al flinke schade ontstaan en zijn de reparatie- of vervangingskosten groot. Wilt u een huis kopen en wilt u hierbij ook zekerheid over de staat van de dakgoot en de regenpijp? Dan is het natuurlijk altijd verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Homekeur staat hierin graag voor u klaar.

Duidelijkheid over de staat van de dakgoot en regenpijp

Wanneer u een woning gaat bezichtigen, dan zijn da dakgoten en de regenpijp waarschijnlijk geen punt van aandacht. Dit is ook logisch. Zoals vaak wordt vergeten deze goed te onderhouden, wordt het ook vaak vergeten om hier tijdens een woningbezichtiging op te letten. Het is dan ook zeker niet het belangrijkst, maar het is wel een punt van aandacht. Homekeur voert bouwtechnische keuringen uit waarbij ook de staat van de dakgoten en de regenpijp goed wordt gecontroleerd. Alle bevindingen leggen wij vast in een bouwkundig rapport dat u van ons krijgt. Zo heeft u altijd duidelijkheid.

Hoe ziet goed onderhoud aan de dakgoot en regenpijp eruit?

Zeker in de herfst is het natuurlijk belangrijk om de dakgoten en de regenpijp goed te controleren en, indien nodig, vrij te maken van vuil dat erin terecht is gekomen. Vuil dat gaat ophopen in de dakgoot zorgt voor verstoppingen en kan schades veroorzaken. Ditzelfde geldt eigenlijk voor de regenpijp. Het is belangrijk om zowel de dakgoten als de regenpijp jaarlijks te onderhouden. Hoe zorgt u voor het juiste onderhoud? Daar vertellen wij u graag meer over.

Altijd eerst een goede controle uitvoeren

Het is goed om minimaal eens per jaar alles goed te controleren. Tussendoor kan het u ook opvallen dat er een probleem aan het ontstaan is. Regent het hard en merkt u ineens dat er regenwater over de rand van de dakgoot komt in plaats van voor de regenpijp? Dan duidt dit op een verstopping, ofwel een vuilophoping. Ziet u ineens dat er water langs de buitenzijde van de regenpijp naar beneden komt of komt er water langs de gevel naar beneden? Dan zijn ook dit duidelijke tekenen dat alles even goed gecontroleerd moet worden. Er is ergens een vuilophoping ontstaan. Uiteraard is het belangrijk om de vuilophoping direct te verwijderen en alles even goed schoon te maken.

Jaarlijks preventief reinigen

Ook als u geen problemen opmerkt is het belangrijk om minimaal eens per jaar alles preventief te reinigen. Dit kan vervelende problemen, vooral in het najaar, helpen voorkomen. Verwijder al het vuil en alle bladeren uit de dakgoot. Merkt u de aanwezigheid van mossen op in de dakgoot? Verwijder deze dan met een speciaal hiervoor bedoeld middel. Merkt u een (lichte) verstopping in de regenpijp op? Dan kunt u gebruik maken van een ontstoppingsveer om dit probleem te verhelpen. Wanneer het erg vast lijkt te zitten kunt u de verstopping vaak oplossen met behulp van een hogedrukspuit. Het is altijd goed om gebruik te maken van dakgootbeschermers of bladnetten, waarmee u verstoppingen goed kunt voorkomen.

Controle van dakgoten en regenpijpen tijdens de bouwtechnische keuring

Wanneer u een woning wilt kopen, dan let u in de meeste gevallen niet op de staat van de dakgoten en aanwezige regenpijpen. Toch kunnen deze wel voor vervelende problemen en bijkomende kosten zorgen als er iets mis mee is. Homekeur voert graag een bouwtechnische keuring uit om de algehele staat van de woning voor u vast te stellen. Hierbij controleren wij uiteraard ook de dakgoten en regenpijpen, inclusief al het bevestigingsmateriaal. Zo heeft u altijd zekerheid voordat u de woning koopt. U kunt direct een afspraak bij ons maken. Wilt u eerst meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij informeren en adviseren u graag.

2022-11-21T15:36:58+01:00