Daken algemeen 2021-01-07T16:32:26+01:00

Daken algemeen

Het kan zichtbaar zijn dat een doorzadeling (doorzakken) van de dakconstructie aanwezig is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, mogelijk is er een probleem met de onderliggende balklaag of constructie. Balken kunnen te zwak zijn of zijn mogelijk aangepast waardoor een verzwakking is opgetreden. Het kan ook zijn dat de pannen te zwaar zijn voor de constructie of dat andere soorten van wijzigingen in de constructie zijn aangebracht, bijvoorbeeld een dakkapel of een dakraam. Zodra de doorzadeling toeneemt kunnen verbeteringen aan de nokbalk, gordingen, spanten of andere soorten van verstevigingen aan de binnenzijde van het dakvlak alsnog worden aangebracht.

Bij oudere woningen is enige doorzadeling gerelateerd aan het bouwjaar van de woning niet ongewoon.

Aan de onderzijde van het dakvlak kan een knik waarneembaar zijn. Vaak heeft dit als oorzaak dat vocht vanuit de goot is opgetrokken of opgespat en langdurig het spaanplaten dakbeschot of de constructie heeft aangetast zodat hierin een verzwakking is opgetreden. Waarschijnlijk is het dakbeschot aan de onderzijde verzwakt en zakt door. Dit is niet direct een groot probleem maar moet wel in de gaten worden gehouden.

 • Bij verslechtering of versnelling hiervan moet de situatie opnieuw worden bekeken. Schakel een vakman in
 • Eventueel kunnen op enig moment kleine knieschotten op zolder geplaatst worden om het dakvlak te verstevigen en dus te stabiliseren.
 • Gemiddelde kosten van een nieuw dak.

Vervuiling of water op het dak

 • Vervuiling in welke vorm dan ook moet uiteraard altijd van elk dakvlak worden verwijderd.
 • Schoon water op een dak is meestal geen probleem. Het wordt echter een ander verhaal als er over de gehele oppervlakte van het dak een laag water blijft staan, of als er een grote plas stilstaand water op het dak blijft staan en het water niet weg kan komen. Om schade aan het dak te voorkomen is het verstandig om het water goed af te voeren door hemelwaterafvoeren te plaatsen of te zorgen voor een goed afschot.
  • Controleer of de afvoeren niet worden belemmerd door mos, bladeren of takjes.
  • Blijft er water op één plek staan en kan dat water niet wegstromen? Dan kan er schade aan de dakconstructie ontstaan en de dakconstructie kan verzwakken.
  • Met water op een dak is de kans aanwezig dat dit waterbad beesten aantrekt en dat er op den duur planten in gaan groeien.

Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwtechnische keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!

Maak een afspraak