Dakbeschot 2020-12-31T12:11:29+01:00

Verschillende soorten dakbeschot met kenmerken

Vanwege afwerking, betimmering, isolatie of andere beperking kan het dakbeschot niet altijd evengoed zichtbaar zijn. Mogelijk kan het dakbeschot buiten beter worden bekeken door wat pannen op te lichten.

Aandachtspunten bij planken dakbeschot

Het planken dakbeschot kan deels niet meer met elkaar verbonden zijn, door werking van de materialen kan de mes & groef van de houten planken uit elkaar ‘gewerkt’ zijn. Op zich is dit geen groot probleem maar kan in combinatie met andere problemen een doorzadeling (doorzakken) van het dakvlak tussen de balken veroorzaken.

  • Indien het aanbrengen van een afwerking wordt overwogen adviseren wij om deze afwerking op raggels te plaatsen.
  • Monteer de raggels horizontaal op het verticale dakbeschot, zo voorkomt u dat het dakbeschot verder uit elkaar ‘werkt’ en wordt enig verband gebracht tussen de materialen.

Bij doorzadelen van het dakbeschot moet wellicht op enig moment toch een aanpassing worden gedaan of een versteviging worden aangebracht.



Spaanplaat dakbeschot

Indien uw woning is voorzien van een spaanplaten dakbeschot: mits er geen vochtproblemen of lekkages aanwezig zijn (of ontstaan) is hier niets mis mee. Zodra spaanplaat in aanraking komt met vocht verzwakt het materiaal. Een veelvoorkomend probleem bij een dergelijk dakbeschot is het opspattende regenwater wat vanaf het dak afwatert in de goot. Het spaanplaat werkt als een spons en absorbeert dat vocht waardoor schade aan het dakbeschot zou kunnen gaan ontstaan.




Op bovenstaande plaatje ziet u dat bij de muurplaat (dus in de schuine punt onderin nabij de goot) vocht door het materiaal wordt geadsorbeerd. Bij langdurige vochtbelasting kan het dakbeschot verzwakken en onderin zelfs doorzakken of afbreken.

  • Afwaterend en in de goot opspattend regenwater mag het spaanplaten dakbeschot niet ‘bereiken’. Eventueel kunnen preventieve maatregelen worden genomen, zoals het aanbrengen van een folie.
  • Indien onderdelen of stukken van het spaanplaat dakbeschot vervangen moeten worden zal dit in de praktijk niet erg meevallen, wij adviseren om hele platen plaatmateriaal (bijvoorbeeld underlayment) te gebruiken.
  • Als wellicht toch een deel van het pannendak is verwijderd, kan eventueel direct een folie onder de pannen en op het dakbeschot worden aangebracht (let op: waterkerende dampopen folie gebruiken).

Bij zeer ernstig houtrot of doorzakken van het dakvlak nabij de goot en muurplaat, adviseren we om een knieschot aan te brengen aan de binnenzijde van de zolder in de bedoelde schuinte. Er kan over de breedte van de woning een frame op de grond en tegen het dakbeschot worden gemonteerd en afgetimmerd. Het dakvlak wordt dan op dit nieuw te realiseren knieschot/frame gedragen.

Spaanplaat dakbeschot & aandachtspunten

  • Verkruimelen door vocht
  • Optrekkend vocht bij muurplaat
  • Goot afwatering belangrijk, opspat vanuit goot.
  • Afbreken dak bij muurplaat
  • Wordt anno ‘nu’ niet meer toegepast
  • Vaak in combinatie met betonnen sneldekkers
  • Alert buitenzijde dak voor risico’s
  • Schade herstellen is moeilijk.

Asbest dakbeschot

Er kan (of deels) een asbest beplating als dakbeschot aanwezig zijn. Geadviseerd wordt om een daartoe gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor een asbest inventarisatie. Alleen dan heeft u volledige zekerheid over de aanwezigheid van asbest in uw woning of niet. Afhankelijk van het soort asbest kan een plan van aanpak worden gemaakt om dit eventueel te verwijderen. Overigens is verwijderen van dergelijk dakbeschot niet verplicht maar een keuze.

  • Asbestvezels kunnen levensgevaarlijk zijn als ze vrijkomen en worden ingeademd. Als u onbeschadigd materiaal laat zitten, bestaat er volgens deskundigen echter geen gevaar.
  • Bekijk op Asbestwegwijzer de mogelijke asbestmaterialen in of buiten de woning.


Houtworm in dakbeschot

Als er in het dakbeschot sporen zijn aangetroffen van een actieve houtworm dan kan dit het dakbeschot verder aantasten en verzwakken. Behandeling is eenvoudig mogelijk door zelfwerkzaamheid of een deskundige bestrijder. Om verder uitbreiding tegen te gaan adviseren wij om op korte termijn de benodigde actie te ondernemen. Laat u ook verder informeren over de mogelijkheden om houtwormen preventief te bestrijden en te voorkomen.

  • Houtworm is een naam voor verschillende in hout levende insectenlarven.
  • Indien een houtworm is opgemerkt, kan niet uitgesloten worden dat deze of andere andere houtaantastende insecten ook aanwezig is/zijn (in meer of mindere mate) in overige houten onderdelen elders in de woning.
  • Eitjes van houtwormen kunnen tot 7 jaar ‘na het leggen’ uitkomen en actief worden! Alertheid blijft dus altijd geboden.
  • Indien volledige zekerheid is gewenst kan worden overwogen om een deskundige bestrijder te betrekken voor een volledige inventarisatie.

Boktor in dakbeschot

Het gevaar van boktor in hout is dat boktor het hout tot in de kern aantast, bestrijding van deze houtaantaster is dus altijd noodzakelijk. Indien de boktor actief is, adviseren wij een vervolg onderzoek en bestrijding door een hierin gespecialiseerd bedrijf.

  • Boktor kan voor enorme aantasting van houten voorwerpen zorgen, van je houten meubels tot aan de houten vloer of zelfs de dakconstructie van je woning.
  • Het bestrijden van boktor is niet eenvoudig, waardoor je dit het beste overlaat aan een ervaren ongediertebestrijder. Hierdoor weet je zeker dat de aanwezige eitjes, larven en boktor effectief wordt bestreden.

Unidek, dakplaten e.d

Dakelementen zijn toepasbaar bij bijna elke soort dakconstructie, wel of niet op gordingen en in alle gevallen voorzien van een isolatie. De dakplaten bieden voor iedere bouwsituatie een passende oplossing, ook voor kleine of grote overspanningen. De platen zijn vanaf de fabriek aan de binnenzijde afgewerkt, alleen voor binnen gebruik en afwerking geschikt. De platen worden met strips aan elkaar gemonteerd en afgewerkt.



Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwkundige keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!

Maak een afspraak