Dakbedekking met blazen / luchtbellen? Mogelijk lekkage!

Wanneer er blaasjes of luchtbellen in bitumen dakbedekking verschijnen, dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Er kan sprake zijn van lekkage en in het beste geval kunt u de grootste problemen voor zijn wanneer u meteen in actie komt. Wilt u een woning kopen met een bitumen dakbedekking of is er een berging aanwezig met een bitumen dakbedekking? Tijdens een bouwkundige keuring wordt ook de dakbedekking aan een inspectie onderworpen. Homekeur voert deze keuring graag voor u uit.

Blazen en luchtbellen opsporen tijdens een bouwtechnische keuring

Homekeur voert bouwtechnische keuringen uit. Hierbij stellen wij uiteraard ook altijd de staat van het dak van de woning vast. Daarnaast worden ook bijgebouwen, waaronder schuren en bergingen, aan een inspectie onderworpen. In het geval van bitumen dakbedekking letten wij extra goed op de aanwezigheid van blazen en luchtbellen. Wanneer er geen goede hechting meer bestaat tussen het bitumen en de ondergrond, dan ontstaan deze blazen en luchtbellen. Door temperatuurverschillen gaat het bitumen uitzetten, waardoor er scheuren ontstaan. Uiteindelijk leidt dit tot lekkage. Zien wij problemen met een dakbedekking? Dan vindt u onze constateringen én adviezen hierover terug in het bouwkundig rapport dat u van ons ontvangt.

Meest gekozen dakbedekking voor platte daken

Bitumen mag zich rekenen tot de meest gekozen soorten dakbedekking voor platte daken. Hier zijn meerdere redenen voor, waaronder de veilige verwerking, de optimale bestandheid tegen vocht, de duurzaamheid en de eenvoud waarmee er gewerkt kan worden. We zien de bitumen daken voornamelijk op schuren, bergingen en overige bijgebouwen, maar ook wel op vaak wat kleinere woningen met een plat dak. Zo wordt er ook voor de populaire tiny homes vaak gekozen voor bitumen dakbedekking. Het gaat lang mee en het is zeer sterk. Helaas betekent dit niet dat het eindeloos meegaat. Bij goed onderhoud kunt u rekenen op een levensduur tussen de 20 en de 30 jaar.

Goed onderhoud is belangrijk voor een lange levensduur

Het is voor elk soort dak belangrijk dat het goed wordt onderhouden om een maximale levensduur te bereiken. Helaas voert niet elke woningeigenaar voldoende onderhoud uit aan het dak, en dit geldt ook voor het bitumen dak. Een aardig deel van het onderhoud kan door een woningeigenaar zelf worden uitgevoerd. Hierbij kan worden gedacht aan het verwijderen van algen, mossen en uiteraard vuil. Voor groot onderhoud kan het best een ervaren dakdekker worden ingeschakeld.

Wat als er blazen en luchtbellen zichtbaar worden?

Wanneer er blazen en luchtbellen zichtbaar worden in bitumen, dan is dit altijd een duidelijk signaal dat er snel actie moet worden ondernomen. In het beste geval is er nog geen sprake van lekkage en kan dit met snelle actie worden voorkomen. Het kan voldoende zijn om een deel van het dak te vervangen, maar in bepaalde gevallen is het noodzakelijk om het hele dat opnieuw te laten bedekken. Dit is uiteraard afhankelijk van de situatie. Blaasjes wijzen altijd op waterdamp of vocht onder de dakbedekking en uiteindelijk leidt dit ook altijd tot lekkage. Dit komt vooral omdat het vocht onder de dakbedekking opgesloten zit. Het kan nergens meer heen, waardoor het uiteindelijk naar binnen komt. Juist daarom is het zo belangrijk om een bitumen dak goed te laten controleren voordat u de woning koopt.

Laat het bitumen dak door ons controleren

Wilt u een woning kopen met een bitumen dak of een woning met een bijgebouw dat van een bitumen dak voorzien is? Homekeur voert de bouwtechnische keuring graag voor u uit. Wij kijken niet alleen naar de staat van het dak, maar inspecteren de hele woning. Zo weet u altijd precies wat u koopt en voor welke kosten u mogelijk komt te staan. Dit kan invloed hebben op de hoogte van het bod dat u wilt uitbrengen, maar het kan er ook voor zorgen dat u wellicht liever verder kijkt naar een woning die in betere staat verkeert. Wij geven u duidelijkheid. Daar gaat het om. U kunt direct een afspraak voor de bouwkundige keuring maken. Wilt u eerst meer informatie of advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

2022-12-05T10:26:21+01:00