Condensatie van ramen in winter zorgt voor schimmel

Mogelijk herkent u het probleem. Wanneer u het binnen lekker warm houdt en het buiten kouder wordt, verschijnt er ineens condens op de ramen. In de winter verwarmen we het huis, zodat het behaaglijk blijft. Door dit stoken neemt de luchtstroom in huis af, waardoor opbouwende waterdamp zich omvormt tot condens.

Waterdamp wordt immers beter vastgehouden door warme lucht dan door koude lucht. Er ontstaat dan condens op de ramen en dit kan voor problemen in huis zorgen, zoals schimmel. Tijdens een bouwkundige keuring door Homekeur wordt dit uiteraard goed geïnspecteerd, zodat u precies weet wat u te wachten staat wanneer u een woning koopt.

Condens is niet altijd direct zichtbaar

Condens ontstaat vaak op bepaalde momenten en is zeker niet altijd de hele dag aanwezig. Dit maakt het soms lastig om te controleren of er sprake is van condensatie wanneer u een woning gaat bezichtigen. Toch is het voor u, als potentiële koper van de woning, wel belangrijk om te weten of er sprake is van condens. Dit condens kan namelijk voor schimmel in de woning zorgen en dat wilt u natuurlijk niet. Condens kan overal ontstaan, maar treedt het meest op bij koude muren, vloeren en ruiten. Het is dus ook mogelijk dat er tussen twee muren condens bestaat en dit ziet u niet tijdens een bezichtiging. Een goede inspectie van de woning door Homekeur geeft u duidelijkheid.

Opsporen van vochtproblemen in de woning

Condens zorgt voor vochtproblemen. Wanneer de damp in aanraking komt met bijvoorbeeld houtwerk, dan kan er houtrot ontstaan. Daarnaast kunt u te maken krijgen met schimmels door de vochtproblemen. Het binnenklimaat is standaard ongezonder en daarom is het belangrijk om goed vast te stellen of er sprake is van vochtproblemen. Dit controleren wij tijdens een bouwtechnische keuring uitvoerig. Wij sporen vochtproblemen op en geven u hier duidelijkheid over. Zo duiden muffe geurtjes op vochtproblemen, maar ook afgebrokkelde gipsmuren en opgekruld behang wijzen op vochtproblemen. Daarnaast kan het ook zijn dat er al duidelijk schimmelplekken zichtbaar zijn of dat houten oppervlakken al tekenen van schimmel laten zien. Wij stellen dit graag voor u vast.

Oplossingen tegen vocht en condensatie?

Wanneer er in een woning sprake is van vocht en condensatie, dan is het belangrijk dat dit wordt aangepakt. Een deel van de vochtproblemen kan worden opgelost door te zorgen voor goede ventilatie van de woning. Daarnaast is ook een goede isolatie belangrijk. U kunt bijvoorbeeld de spouwmuur isoleren om te voorkomen dat vocht via de buitenmuur de woning in trekt. Ditzelfde geldt voor het isoleren van het dak en de vloer. Zijn er al schimmels in een woning aanwezig? Dan is het vanzelfsprekend belangrijk om ook de schimmels te verwijderen of te laten verwijderen door een ervaren bedrijf.

Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

Wanneer u verliefd wordt op een huis, dan ziet u uiteraard alleen de positieve punten van de woning. Dit is logisch. De ‘verliefdheid’ kan snel afnemen wanneer blijkt dat er van alles mis is met de woning. Verborgen gebreken kunnen zorgen voor hoge kosten waar u niet op had gerekend. U kunt dit voorkomen door een bouwkundige keuring uit te laten voeren door Homekeur. U krijgt een duidelijk overzicht van alle bevindingen, welke wij opsommen in het bouwkundig rapport, en aanvullen met onze adviezen.

Wij vertellen u hier graag meer over. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies of meer informatie. Natuurlijk bent u ook welkom om direct een afspraak bij ons te maken.

2021-02-04T10:41:21+01:00