Bouwtechnische keuring, verplicht of niet?

Wanneer u een woning koopt, hoopt u dat deze voldoet aan alle eisen en verwachtingen. Een bouwkundige keuring geeft hier concreet inzicht in. Na een bouwkundige keuring weet u precies wat er moet worden opgeknapt aan de woning. In sommige gevallen is een bouwkundige keuring zelfs verplicht, zoals bij het aanvragen van een nationale hypotheek garantie (NHG).

Onderzoekspunten bouwkundige keuring

Een bouwkundige inspectie wordt voor u uitgevoerd door een erkend bouwkundig inspecteur. Deze controleert uitgebreid de bouwkundige staat van de woning. Naast dat de inspecteur vaststelt wat er vervangen of opgeknapt moet worden, berekent hij of zij ook welke kosten dit met zich mee zal brengen. In een bouwkundige keuring van het huis wordt elk aspect in elke ruimte meegenomen: van de staat van de vloeren, tot de constructie van het huis. Sommige ruimtes hebben niet direct een opknapbeurt nodig, maar moeten wel goed onderhouden worden. Tot slot wordt er van al deze bevindingen een rapport gemaakt.

Is een bouwkundige keuring verplicht?

Een bouwkundige keuring is in sommige gevallen verplicht, zoals -in voorkomende gevallen- bij het aanvragen van een Nationale Hypotheek garantie. Het is belangrijk om hier goed naar te informeren. Het is niet verplicht om als koper of verkoper zelf bij de bouwkundige keuring aanwezig te zijn, maar het is wel mogelijk. Op deze manier kunt u zich – met name als koper – makkelijker een beeld vormen over de staat van het huis. De verkoper van een huis is niet verplicht om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, maar is wél verplicht om bij hem bekende gebreken aan potentiële kopers te melden.

Kies voor een bouwkundige keuring

Als koper staat u sterk als u een bouwkundig rapport in handen heeft. Naast dat u zelf precies weet hoe de staat van de woning is, kunt u het rapport inzetten in de onderhandelingen over de prijs. Door de gebreken in de bouwkundige keuring mee te nemen, kunt u de prijs op een reële manier verlagen.

Bouwkundige keuring geeft zekerheid

Vraag een bouwtechnische keuring aan om te weten waar u aan toe bent. Doordat u precies weet wat er wanneer opgeknapt moet worden, kunt u sterker onderhandelen én gerust, veilig kopen.

2020-12-21T21:47:26+01:00