Bouwtechnische keuring aftrekbaar van belasting?

Wilt u een bouwkundige keuring laten uitvoeren? Dan is het belangrijk om te weten of de kosten aftrekbaar zijn of niet, dit kan u namelijk veel geld schelen. Er zijn echter wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

Waarom een bouwtechnische keuring?

Een huis kopen is een kostbare aangelegenheid. Het is daarom wel zo prettig te weten dat een bouwtechnische keuring financieel aftrekbaar is. Deze keuring is namelijk van groot belang als u een huis koopt. Een bouwkundig rapport werpt licht op de staat waarin het huis verkeert. Ook vermeldt het eventuele onderhoudskosten of verborgen gebreken. De vuistregel voor de aftrekbaarheid van een bouwtechnische keuring is dat het rapport betrekking moet hebben op een hypotheek bedoeld voor aankoop, verbetering of onderhoud van een woning.

In geval van een verplichte bouwtechnische keuring

Soms is alleen een taxatierapport niet voldoende. Sommige hypotheekverstrekkers willen tevens een bouwkundige keuring zien. Dat is met name bij oudere woningen het geval. Bij een verplichte bouwkundige keuring zijn de kosten fiscaal aftrekbaar. In de volgende gevallen kunt u zeker uitgaan van een verplichte keuring:

  • De te verwachten noodzakelijke renovatiekosten bedragen minstens 10% van de verkoopwaarde
  • De aankoop betreft een appartement uit bouwjaar 1940 of eerder, dat daarna niet volledig is gerenoveerd
  • Het taxatierapport adviseert een bouwkundig onderzoek

Voldoet uw woning aan één of meer van deze voorwaarden, dan kunt u de bouwtechnische keuring aftrekken van de belasting.

Bouwkundige keuring en Nationale Hypotheek Garantie

Is een bouwkundige keuring fiscaal aftrekbaar in het geval van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Ook hier is het belangrijk om te bepalen of de bouwkundige keuring belastingtechnisch noodzakelijk is. Is het keuringsrapport bijvoorbeeld een vereiste om de hypotheek of Nationale Hypotheek Garantie (NGH) te kunnen krijgen? Vaak wordt door NHG van de kopers een bouwkundig rapport gevraagd. De kosten van de keuring zijn dan aftrekbaar. Dat geldt ook als u herstel- en verbouwingskosten wilt mee financieren onder NHG.

Een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Heeft u vragen over een bouwtechnische keuring? Neem dan beslist contact met ons op. Het professionele team van Homekeur staat altijd klaar om u te helpen.

2020-12-21T21:46:59+01:00