Bouwkundige keuring uitvoeren: voor of na het bod?

Een bouwkundige keuring, of een bouwtechnische keuring, laten uitvoeren is altijd belangrijk. U wilt zeker zijn dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan door gebreken aan een woning die u voorafgaande aan de koop over het hoofd heeft gezien. Een bouwtechnische keuring kan gebreken in kaart brengen, maar wanneer laat u deze keuring nu het best uitvoeren?

Drie momenten voor een bouwkundige keuring

In de basis zijn er drie momenten te noemen waarop u een bouwkundige keuring zou kunnen laten uitvoeren. Op de eerste plaats is dit een moment voordat u een bod op de woning doet. Op de tweede plaats kunt u tijdens de onderhandelingen een keuring uit laten voeren en tot slot is het mogelijk om de bouwtechnische keuring te laten uitvoeren na het ondertekenen van de koopovereenkomst. Wij geven u meer inzicht in deze momenten.

Eerst een keuring, daarna een bod

Een heel belangrijk voordeel van het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring vóórdat u een bod uitbrengt is wel dat u uw bod kunt baseren op de bevindingen. Worden er veel gebreken ontdekt? Dan kunt u op basis hiervan een lager bod uitbrengen en dit bod ook goed onderbouwen. Het maakt uw onderhandelpositie een stuk sterker.

Er zit ook een nadeel aan het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring voorafgaande aan het uitbrengen van het bod. Het is namelijk zo dat u vaak snel moet zijn met het uitbrengen van een bod, zeker gezien de steeds krapper wordende woningmarkt.

In de onderhandelfase een keuring uit laten voeren

U kunt een bod uitbrengen op de woning en vervolgens een bouwtechnische keuring aanvragen en laten uitvoeren. Dit kan goed zijn, vooral omdat de uitkomst van de inspectie u voordelen kan bieden in de onderhandelfase. U weet immers direct of er belangrijke gebreken zijn of niet. Het nadeel kan wel zijn dat u kosten maakt voor een bouwtechnische keuring, terwijl uw bod niet hoog genoeg is en u mogelijk ook niet hoger kunt bieden.

Een keuring na het ondertekenen van de koopovereenkomst

Het is ook mogelijk om de bouwtechnische keuring te laten plaatsvinden na het ondertekenen van de koopovereenkomst. In dit geval is het aan te raden om de bouwtechnische keuring als ontbindende voorwaarde op te laten nemen in de overeenkomst. Hiervoor is het nodig om vast te stellen hoeveel u bereid bent uit te geven aan eventuele gebreken die worden vastgesteld. Liggen de kosten hoger? Dan mag het koopcontract ontbonden worden.

Laat altijd een bouwkundige keuring uitvoeren

U kunt zelf het moment bepalen waarop u een bouwtechnische keuring uit wilt laten voeren. In alle gevallen is het wel belangrijk om deze keuring te laten plaatsvinden. Uiteraard bent u bij Homekeur welkom voor het professioneel laten uitvoeren van de betreffende bouwtechnische keuring. U kunt hiervoor direct online een afspraak maken.

2023-12-29T10:26:35+01:00