Bouwen of renoveren: de voor- en nadelen van beide

Veel mensen twijfelen tussen een nieuwbouwproject of toch een renovatieproject. Er komt vanzelfsprekend heel veel kijken bij een nieuwbouwproject. U begint helemaal vanaf de schets en dat brengt veel vraagstukken met zich mee. Toch weet u vaak ook niet helemaal wat u te wachten staat als u een bestaande woning koopt om helemaal te gaan renoveren. Een bouwkundige keuring kan u helpen een goede keuze te maken. Homekeur is hierin uiteraard graag uw partner. Wij geven u meer inzicht in de voor- en nadelen van zowel bouw als renovatie.

Kiezen voor een renovatie: mogelijke nadelen

Het klinkt vaak aantrekkelijk om een oude opknapwoning te kopen en deze helemaal te gaan renoveren. De basis is er al, wat bij nieuwbouw natuurlijk niet het geval is. Renoveren kan zeker een goede optie zijn, maar er zijn wel een aantal nadelen waar u rekening mee moet houden. Op de eerste plaats is het vaak lastig om de precieze kosten van een renovatie te berekenen. Vooraf is vaak niet goed duidelijk wat er wel en niet moet gebeuren.

De kosten liggen dan ook in veel gevallen een stuk hoger dan verwacht. In de meeste gevallen wilt u de renovatiewerkzaamheden voor een groot deel zelf uitvoeren. Veel mensen maken hierin de fout zich in de tijd te vergissen, waardoor de verbouwing veel langer duurt dan verwacht. Het komt ook vaak voor dat een woning meer gebreken heeft dan vooraf gedacht.

Renoveren kent ook belangrijke voordelen

U betaalt een lagere prijs voor een woning die volledig gerenoveerd moet worden dan voor een woning in goede staat. De besparing op de aankoopkosten kunt u dus voor de renovatie gebruiken, geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van de situatie. U kunt de woning helemaal maken zoals u wilt. Een renovatie geeft uiteindelijk vaak een groot gevoel van voldoening en trots. Dit is wat u neer heeft gezet, dit is wat u heeft gemaakt van de ‘bouwval’ die u eerder kocht. Door dit idee is de liefde voor een gerenoveerde woning uiteindelijk vaak groter dan voor een nieuwbouwwoning.

Wat zijn de nadelen van bouwen?

Bouwen tot u echt van schets af aan. Het is een langdurig proces en daarom komt u voor veel obstakels te staan, zelfs wanneer er een uitstekende planning aanwezig is. Het gaat om mensenwerk en daar gaan dingen mis. Bouwen duurt dan ook vaak langer dan gepland en de kosten lopen in veel gevallen hoger op dan gepland. Bij nieuwbouw zijn er ook veel regels en wetten om rekening mee te houden. Dit is meestal niet het geval bij een te renoveren woning. Met een nieuwbouwwoning is het vooraf zelden precies duidelijk wanneer u daadwerkelijk in kunt trekken.

Bouwen kent ook belangrijke voordelen

Wanneer u nieuw bouwt, dan staat u aan het roer. U kunt alle beslissingen zelf maken, uiteraard wel in samenwerking met een ervaren bedrijf. Er moet namelijk worden voldaan aan opgelegde voorschriften. U heeft zelf alle keuze wanneer het gaat om onder meer de grootte, de vorm, de indeling en de uitstraling van de woning. Bij nieuwbouw begint u echt vanaf de bouwtekening en dat betekent dat u alles in eigen hand heeft. U heeft dan ook de garantie dat de woning uiteindelijk echt aan al uw wensen voldoet. Bij nieuwbouw zijn er ervaren bouwexperts aanwezig die ervoor zorgen dat alles goed en volgens de regels verloopt.

Gaat u een woning renoveren of toch nieuw bouwen?

U heeft een bouwval op het oog en u denkt erover om deze te gaan renoveren. Toch twijfelt u. Is het wel de beste keuze? Kunt u niet toch beter gewoon voor nieuwbouw gaan? Homekeur geeft u graag duidelijkheid. Wij voeren een bouwkundige keuring uit om vast te stellen hoe het werkelijk gesteld is met de bouwval. Waar moet u rekening mee houden? Wat moet er gebeuren en welke kosten komen hierbij kijken?

Wij leggen alles voor u uiteen in een bouwkundig rapport en bieden u hierbij gedegen, eerlijke adviezen. Uiteindelijk maakt dit de keuze tussen renovatie of nieuwbouw een stuk eenvoudiger. Wilt u meer weten of heeft u interesse in een afspraak? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

2021-04-03T09:53:20+01:00