Een borrelend geluid in afvoer: wat is dat?

Veel mensen hebben het wel eens gehoord: een klokkend of borrelend geluid dat uit het afvoerputje lijkt te komen. Vaak wordt er direct aan een verstopping gedacht, maar klopt dit wel? Diverse zaken kunnen zorgen voor een vreemd geluid. Uiteraard is het belangrijk om dit geluid niet te negeren.

Keur het leidingwerk

Wanneer u voor de aankoop van een woning een bouwtechnische keuring uit laat voeren, dan wordt er uiteraard ook gecontroleerd hoe het gesteld is met het leidingwerk van de woning. Leidingsproblemen komen het meest voor bij de afvoer van de badkamer en de keuken, maar ook bij de afvoer in de toiletruimte kan een probleem ontstaan. Tijdens een bouwtechnische keuring wordt alles gecontroleerd en zal een klokkend of borrelend geluid ook worden opgemerkt. Uiteraard wordt er direct vastgesteld wat het probleem is.

Oorzaken van het geluid in de afvoer

Het komt voor dat er voortdurend een vreemd geluid wordt gehoord in de afvoer, maar het komt vaker voor dat het geluid alleen te horen is wanneer er een vaatwasser of wasmachine aan staat, wanneer er iemand onder de douche staat of bijvoorbeeld wanneer het toilet wordt doorgespoeld. Het kan zijn dat de liggende leiding doorgezakt is. Deze leiding bevindt zich beneden de woning en kan vol water gaan staan.

Hierdoor kan de ontluchting vanaf het dak, de ontspanningsleiding, niet goed doen wat deze hoort te doen. Het is ook mogelijk dat de sifon onder een waterslot of gootsteen wordt leeg getrokken. Een klokkend geluid kan ook ontstaan wanneer de afvoer naar de standleiding te lang is. Dit zien we vaak voorkomen bij flatwoningen. Zo zijn er nog tal van oorzaken van een klokkend of borrelend geluid.

Soms is even doorspoelen voldoende

Het is goed mogelijk dat het geluid wordt geproduceerd doordat er een verstopping aanwezig is. In bepaalde gevallen is de verstopping heel eenvoudig op te lossen. Het kan zijn dat het probleem opgelost is door een leiding even goed door te spoelen. Een verstopping verhelpen hoeft geen grote en kostbare klus te zijn. Toch kan er veel meer aan de hand zijn, zoals een doorgezakte leiding die vervangen moet worden in de kruipruimte, om maar een voorbeeld te noemen. Dan wordt het kostenplaatje al een stuk hoger. Juist daarom mag een klokkend of borrelend geluid in de afvoer nooit genegeerd worden door woningkopers.

Kies voor zekerheid met een bouwtechnische keuring

Merkt u tijdens een bezichtiging van een woning op dat er een vreemd geluid wordt geproduceerd door de afvoer? Zorg dan voor een bouwtechnische keuring voordat u de woning koopt. Het is belangrijk om de oorzaak op te sporen, zodat u weet waar u aan toe bent en wat erbij komt kijken om het probleem op te lossen. Uiteraard kan een bouwtechnische keuring alle eventuele gebreken aan het licht brengen, waardoor deze keuring eigenlijk altijd aan te raden is voordat u een huis koopt. Homekeur kan een professionele bouwtechnische keuring uitvoeren. Hiervoor maakt u eenvoudig online een afspraak.

2020-01-24T14:15:06+01:00