Een koopovereenkomst kan een boeteclausule bevatten. Vaak wordt er gebruik gemaakt van de standaard NVM verkoopovereenkomst, waarin deze boeteclausule ook is opgenomen. Wanneer u een woning of appartement wilt kopen, dan zijn er veel zaken waar u rekening mee moet houden. Is het bijvoorbeeld noodzakelijk om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren, wat in het geval van een appartement niet altijd nodig is?
Met welke bijkomende kosten krijgt u allemaal te maken en hoe gaat u dit financieel regelen? Dan moet u ook nog aandacht besteden aan de boeteclausule bij de koopovereenkomst van een appartement. Homekeur vertelt u hier graag meer over in dit blog.
Bouwkundige keuring ook noodzakelijk bij appartementen
Wanneer we de belangrijkste zaken even op een rij zetten, dan starten we natuurlijk bij de bouwtechnische keuring. Is deze nu noodzakelijk of niet? Bij een woonhuis is het eigenlijk altijd aan te raden om deze keuring uit te laten voeren. Gaat het om een appartement? Dan is het ook noodzakelijk ook wanneer er een actieve, goede VvE aanwezig is.
Natuurlijk wilt u weten welke bijkomende kosten u moet reserveren. U krijgt te maken met onder meer notariskosten en makelaarskosten. In de regel is het verstandig om een bedrag gelijk aan 6% van de woningprijs te reserveren voor het voldoen van de bijkomende kosten. Dan komen we bij de boeteclausule in koopovereenkomsten van appartementen. Hoe zit dat nu precies? Hier gaan we graag wat dieper op in.
Wat staat er eigenlijk in de boeteclausule?
In de boeteclausule staat de boete vermeld van 10 procent van de koopsom van de woning. Hierbij is bepaald dat een partij deze boete dient te voldoen wanneer deze in de verplichtingen tekortschiet. Het kan in dit geval gaan om het weigeren van medewerking aan de appartementsoverdracht of bijvoorbeeld het weigeren van betaling. Wordt er niet aan de verplichtingen voldaan, dan wordt er dus volgens de boeteclausule een boete opgelegd die gelijk is aan 10 procent van de koopsom van het appartement.
Wat als deze boete wordt opgelegd?
Een boete van 10% van de koopsom is fors. Gaat het om een woning van 300.000 euro, dan bedraagt de boete dus 30.000 euro. Dit boetebedrag is enorm, maar een rechter kan het boetebedrag flink matigen. Middels een juridische procedure kan er worden verzocht om matiging van het boetebedrag. Hierbij moet u er wel rekening mee houden dat de rechter niet zomaar mag matigen. Dit is uitsluitend toegestaan wanneer de boeteoplegging onaanvaardbaar en buitensporig is.
Dit zal dus moeten worden vastgesteld. Uiteindelijk bepaalt de verhouding tussen de boetehoogte en de daadwerkelijke schade of het is toegestaan om te matigen. Daarnaast spelen ook de omstandigheden en de aard van de overeenkomst hierbij een rol.
Met welk bedrag kan er worden gematigd?
Is de boeteoplegging onaanvaardbaar en buitensporig? Dan is matiging van het boetebedrag door de rechter dus mogelijk. Het kan in dit geval de moeite waard zijn om er een juridische procedure voor op te starten. Met welk bedrag er kan worden gematigd is per situatie verschillend. Duidelijk is wel dat er zonder verdere onderbouwing kan worden afgeweken van de contractuele boete.
Zo verlaagde rechtbank Rotterdam het boetebedrag van 25.300 euro naar 5.500 euro. Eerder verlaagde het hof een contractuele boete van 34.000 euro naar 3.400 euro. In beide gevallen werd er geen specifieke onderbouwing op tafel gelegd.
Voorkom hoge kosten na woningaankoop
Wanneer u te maken krijgt met een boeteclausule, dan kan dit u dus een boetebedrag kosten dat zonder matiging zeer hoog is. Zo zijn er uiteraard meer factoren die ervoor kunnen zorgen dat u met hoge kosten te maken krijgt, ook na aankoop van een appartement of woning. Verborgen gebreken zijn hier een mooi voorbeeld van. Deze kunt u voorkomen door een bouwkundige keuring door Homekeur te laten uitvoeren. Wij stellen hiervan graag een gespecificeerd bouwkundig rapport op, zodat u altijd zekerheid heeft. Wilt u meer weten of heeft u interesse in een afspraak? Neem gerust contact met ons op.