Boeibord 2020-12-31T12:08:29+01:00

Boeiboorden

Bij een woning kunnen er boeiborden aanwezig zijn. Een boeiboord is een afwerking van een dakgoot, eventueel een dakrandafwerking (bij plat dak)

Aandachtspunten

 • De boeiboorden kunnen houtrot bevatten. Houtrot moet altijd professioneel worden hersteld waarna ook het schilderwerk (plaatselijk) nieuw aangebracht moet worden.
  • Let op: houtrot kan altijd ook nog aanwezig zijn op niet zichtbare plaatsen! Ook kan houtrot zichtbaar worden bij het verwijderen van verflagen.
  • Houtrot kan in het verleden ook professioneel zijn hersteld of houtrot kan ook wel/niet professioneel, maar bewust zijn verborgen.
  • Periodiek deskundig en goed onderhoud is dus van belang! Let vooral op de verbindingen, de hoeken en naden dat deze zijn afgedicht en vocht niet kan intreden.
 • Onderdelen van het houtwerk van de boeiboorden kunnen gaan delamineren. Delaminatie is het verschijnsel dat de samenhang verdwijnt tussen de lagen van een materiaal dat uit meer lagen is opgebouwd. De oorzaak kan zijn een slechte hechting van de lagen door een fabricage fout of een geleidelijke vermindering van de hechting door inwerking van vocht of lucht op de lijm e.d. Delamineren van houtwerk is niet te repareren, op enig moment zullen delen van het houtwerk vervangen moeten worden.

 • De originele boeiboorden kunnen (geheel of deels) bekleed zijn met een (volkern) materiaal. Het volkern materiaal kan NIET geventileerd aangebracht zijn, tussen de verschillende materialen kan het nu niet ventileren, en is de kans op condensvorming groot met aantasting/houtrot van het onderliggende houtwerk als gevolg. Indien het volkern materiaal niet ventilerend is aangebracht adviseren wij het volkern materiaal waarmee de overstek is bekleed te verwijderen en opnieuw (op rubbers) professioneel en geventileerd aan te brengen.
  • Het kan zijn dat na verwijdering van het trespa (of volkern) gebreken aan het onderliggende houtwerk zichtbaar worden.
  • Voordeel van deze bekleding is dat schilderen overbodig is.
 • Als een dergelijke bekleding op origineel houtwerk later is aangebracht kan een zinken kraal en/of daktrim (van dak of goot) niet over dit later aangebrachte materiaal zijn gemonteerd. Het detail kan door de aangebrachte bekleding niet meer zoals bedoeld functioneren. De kraal is bedoeld om het geheel mooi en stevig te maken maar heeft (net zoals een daktrim) ook in mindere mate een functie. Water wat richting de kraal/daktrim wilt afdruipen wordt nu gehinderd en kan achter de bekleding komen, bij onvoldoende ventilatie of koude montage van de bekleding kan dit weer houtrot e.d aan de onderliggende constructie veroorzaken of al reeds aanwezig zijn.
  • Indien een dergelijk (dak)detail wordt bekleed of betimmerd zou ook dit detail aan kraal/daktrim verbeterd moeten worden.Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwtechnische keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!

Maak een afspraak