5 Bekende gebreken aan radiatoren

Radiatoren vragen om uw aandacht wanneer u een woning wilt kopen. Er kan namelijk aardig wat mis zijn met de radiatoren en dit is lang niet altijd op het eerste oog zichtbaar. Wanneer u een nieuwe woning wilt kopen, dan is het voor u belangrijk om optimale helderheid te hebben over de staat van de woning en alles wat daarin en bij hoort. Het is daarom altijd aan te raden om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Hierbij worden ook de radiatoren gecheckt. Wij geven u graag inzicht in 5 bekende gebreken aan radiatoren, welke wij vaak tegenkomen bij het uitvoeren van onze bouwtechnische keuringen.

1. De aanwezigheid van roest

Roestvorming komt veel voor op radiatoren, zeker in het geval van radiatoren in vochtige ruimten, zoals de badkamer en de kelder. Roestvorming stopt niet vanzelf en daarom is het belangrijk om direct actie te ondernemen wanneer er roest te zien is op een radiator. Roest moet niet alleen verwijderd worden, maar de radiator moet ook weer opnieuw worden beschermd met een primer en lak.

2. Lekkage op koppelingen

Een ander bekend probleem is het ontstaan van lekkage op een koppeling, of op meerdere koppelingen. Wanneer de druk in het systeem afneemt, dan neemt ook de lekkage af. Een verlaging van de druk in het systeem van de CV-ketel kan leiden tot storingen en, in het geval van een combiketel, kan het zijn dat er geen warm water meer beschikbaar is. Het probleem kan in bepaalde gevallen worden opgelost door de lekkende koppelingen opnieuw aan te draaien. Echter, dit werkt niet altijd. Wanneer dit niet afdoende is, dan moeten de koppelingen worden vervangen.

3. Niet goed gemonteerd leidingwerk

Uiteraard kunnen er ook problemen ontstaan met het leidingwerk. In de praktijk zien we vaker dat de montage van het leidingwerk niet helemaal juist is. Dit kan leiden tot diverse problemen, zoals hinderlijke geluiden tijdens het gebruik van de radiator, het ontstaan van lekkages en het loskomen van koppelingen. Het herstellen of optimaliseren van de montage is in de meeste gevallen snel te realiseren, waarna de problemen zijn opgelost.

4. Slechte ophanging van de radiator

Het is heel belangrijk dat de radiator goed aan de wand is bevestigd. Wanneer dit niet het geval is, dan kunnen de koppelingen verbreken gaan vertonen. Dit leidt vaak tot lekkage van de koppelingen en hogere kosten voor het herstellen. Dit kan worden voorkomen door de ophanging te optimaliseren.

5. Gebreken aan de radiatorkraan

De radiatorkraan is een onderdeel dat snel over het hoofd wordt gezien. Toch heeft deze wel aandacht nodig, want ook radiatorkranen zijn gevoelig voor defecten en gebreken. In bepaalde gevallen is het mogelijk om vervangende onderdelen aan te schaffen en het probleem zelf op te lossen. Dit hoeft niet duur te zijn. Echter, in andere gevallen is het nodig om de complete radiatorkraan te vervangen en daar hangt een groter prijskaartje aan.

Laat de radiatoren altijd goed inspecteren

Problemen met de radiatoren hoeven niet groot te zijn om op den duur toch te leiden naar een hoge kostenpost. Het is daarom verstandig om de radiatoren goed te laten controleren voordat u een woning koopt. Zo weet u precies in welke staat de radiatoren verkeren. Homekeur voert de inspectie graag voor u uit. Wij controleren de radiatoren tijdens een complete bouwkundige keuring. Wilt u hier meer over weten of heeft u interesse in een afspraak? Neem dan contact met ons op.

2021-01-07T16:09:32+01:00