Balkon uitbrengers randbalk 2021-01-06T06:39:30+01:00

Balkon stalen uitbrengers

Stalen uitbrengers zijn meestal profielen die in het metselwerk aan buitenzijde uitsteken en dragen het balkon, aan binnenzijde steken deze uitbrengers tussen het plafond en de vloeren in de constructie. Met name daar waar de uitbrengers door de gevel gaan zijn deze kwetsbaar. Langdurige vochtaantasting kan het materiaal, juist op dit zwaarst belaste punt aantasten en verzwakken.


 • Indien er roest aanwezig is op de stalen uitbrengers: dit duidt op enig achterstallig onderhoud. De zichtbare roest aan de buitenzijde is normaliter te behandelen, de niet zichtbare zijdes van het materiaal kunnen ook roesten en zijn helaas niet meer te behandelen. Het is van groot belang om de vloer, eventuele randbalken en de uitbrengers van dergelijke balkons zeer goed te onderhouden. Bij slecht onderhoud kunnen (op langere termijn) de herstelkosten flink oplopen. Het materiaal wat in de gevel ‘verdwijnt’ kan ook niet worden gecontroleerd, indien hierover zekerheid gewenst is zult u een steen bij de geveldoorvoer moeten verwijderen (dit is valt niet onder de bouwtechnische keuring).
  • Stap 1: Verwijder losse verfdelen, bladders en oneffenheden.
  • Stap 2: Verwijder het roest tot op de kern van het metaal.
  • Stap 3: Voorbehandeling met een primer of loodmenie.
  • Stap 4: Materiaal gronden en aflakken met een deugdelijk verfsysteem.


 • Indien ernstige roestvorming aanwezig is op de stalen uitbrengers: dit duidt op fors achterstallig onderhoud. De zichtbare roest aan de buitenzijde is te behandelen, de niet zichtbare zijdes van het materiaal kunnen ook roesten en zijn niet meer te behandelen. Het is van groot belang om de vloer, eventuele randbalken en de uitbrengers van dergelijke balkons zeer goed te onderhouden. Bij slecht onderhoud kunnen (op langere termijn) de herstelkosten flink oplopen. Het materiaal wat in de gevel ‘verdwijnt’ kan niet worden gecontroleerd, indien hierover zekerheid gewenst is zal een steen bij de geveldoorvoer verwijderd moeten worden. Verder kan nog een poging worden gedaan om ‘het tij’ te keren met een uiterste poging het roestproces te stoppen of op zijn minst te vertragen.
 • De stalen uitbrengers zijn ooit gemaakt van onbehandeld staal en afgewerkt met teer en/of menie. Mede ook door slecht onderhoud kan de constructie verzwakken omdat de uitbrengers zijn gaan roesten. Herstellen wordt niet meer geadviseerd. Beter is om in dat geval de uitbrengers te vervangen voor thermisch verzinkt stalen materiaal. Aannemelijk is dat het materiaal wat niet zichtbaar is, zeker bij de geveldoorvoer, niet in al te beste conditie verkeert.
 • Om uitbrengers te vervangen zal metselwerk rond deze ‘doorvoeren’ verwijderd moeten worden. Bij dergelijk werkzaamheden wordt het werk wat breder getrokken dan alleen het vervangen van de uitbrenger. Er zijn genoeg bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in balkon renovatie en hiervoor graag een gespecificeerde aanbieding maken.
  • Hoe meer balkons tegelijk meedoen, hoe gunstiger de prijs zal zijn.
  • Indien er sprake is van een VvE zullen deze kosten voor rekening komen van de vereniging.
 • Het kan ook zijn dat een balkon en de constructie dusdanig slecht is onderhouden dat de veiligheid een direct risico is voor bewoners en publiek welke in om en nabij het balkon aanwezig zijn. Het balkon moet dan worden gerenoveerd of in zijn geheel worden vervangen, tot die tijd adviseren we voor de zekerheid het nemen van ondersteunende maatregelen door bijvoorbeeld het plaatsen van stempels (constructielen) onder de balkonconstructie.

Balkon stalen randbalk

Om de vloer van het balkon zit een stalen randbalk.


 • Indien roest aanwezig is op de stalen randbalk: dit duidt op enig achterstallig onderhoud. Het zichtbare roest aan de buitenzijde is te behandelen, de niet zichtbare zijdes van het materiaal kunnen ook roesten en zijn niet meer te behandelen. Het is van groot belang om de vloer en randbalken van dergelijke balkons zeer goed te onderhouden. Bij slecht onderhoud kunnen (op langere termijn) de herstelkosten flink oplopen.
  • Stap 1: Verwijder losse verfdelen, bladders en oneffenheden.
  • Stap 2: Verwijder het roest tot op de kern van het metaal.
  • Stap 3: Voorbehandeling met een primer of loodmenie.
  • Stap 4: Materiaal gronden en aflakken met een deugdelijk verfsysteem.
 • De randbalken zijn ooit gemaakt van onbehandeld staal en afgewerkt met teer en/of menie. Mede ook door slecht onderhoud kan de constructie verzwakt zijn omdat de balken zijn gaan roesten. Herstellen is wellicht nog mogelijk, maar wordt niet meer geadviseerd. Beter is om in dat geval de randbalk te vervangen voor een thermisch verzinkt stalen randbalk. Meestal ontstaat dan ook schade aan de vloer en wordt het werk wat breder getrokken dan alleen het vervangen van de randbalk. Er zijn genoeg bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in balkonrenovatie en hiervoor graag een gespecificeerde aanbieding maken.

Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwtechnische keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!

Maak een afspraak