Diverse balkon loodaansluitingen
- Indien er gebreken zijn aan de lintvoeg boven de loodstrook: in dat geval adviseren de lintvoeg te herstellen. Daar waar nodig de voeg voldoende diep maken, gruis en los materiaal verwijderen en de voeg herstellen conform het bestaande werk.
- Indien gebreken aan het voetlood van het balkon/dakterras: reparatie is vaak nog wel mogelijk, dit kan door scheurtjes in het lood te plakken met een zelfklevend bitumenband wat bij elke bouwmarkt is te verkrijgen. Zolang reparaties mogelijk zijn adviseren we het vervangen uit te stellen. Het vervangen van voetlood is niet eenvoudig!
- Het kan ook zijn dat het voetlood op het balkon/dakterras (lood wat dus zichtbaar is vanuit het metselwerk of onder de kozijnen is gemonteerd) los komt uit de voeg. Omdat vervangen niet eenvoudig is, wordt herstel door een vakman geadviseerd. Indien herstel niet meer mogelijk is zullen de loodstroken uiteindelijk toch vervangen moeten worden.
- Bij metselwerk is de beste oplossing om het lood te vervangen dat stroken stenen worden verwijderd zodat het lood in de spouw tegen het binnenblad gemonteerd kan worden. Een andere oplossing zou kunnen zijn dat het lood ten minste 4 cm diep wordt ingeslepen in een voeg. Indien het een montage onder een kozijn betreft wordt een vakman geadviseerd.
Loodstroken, mogelijke gebreken
Leeswaardig artikel/blog over loodstroken, gebreken, gevolgen en lekkages ten gevolge van gebreken aan loodstroken. Uiteraard worden deze zaken tijdens een bouwkundige keuring geïnspecteerd.
- Tussen de vloer van het balkon/dakterras en de gevel van de woning is altijd een aansluiting aanwezig. Deze aansluiting wordt normaal gesproken waterdicht gemaakt door een loodstrook (voetlood). Dit lood zit door de spouw van de gevel en is bevestigd aan het binnenblad. Regenwater wat door de gevel wordt opgenomen en naar beneden zakt wordt op die manier naar buiten ‘gedwongen’. Indien dit voetlood niet aanwezig is moet het alsnog worden aangebracht.
- Bij metselwerk is de beste oplossing dat stroken stenen worden verwijderd zodat het lood in de spouw tegen het binnenblad gemonteerd kan worden. Een andere oplossing zou kunnen zijn dat het lood ten minste 4 cm diep wordt ingeslepen in een voeg. Indien het een montage onder een kozijn betreft wordt een vakman geadviseerd.
- Het voetlood op een balkon/dakterras (lood wat dus zichtbaar is vanuit het metselwerk of onder de kozijnen is gemonteerd) is regelmatig te hoog en hangt (of ligt) dan teveel op de vloer van het balkon/dakterras. Door kruip en capillaire werking van water is er vervolgens een verhoogd risico op inwateren en/of lekkage in de spouw of ter hoogte van deze aansluiting. Herstel is eenvoudig mogelijk door de hoogte van dit lood korter te maken.
- Lood kan eenvoudig met een stanleymes worden gesneden en ‘afgescheurd’.
- Leg altijd een plaatje board onder het te snijden lood!
- Dezelfde stroken voetlood van het balkon/dakterras (lood wat dus zichtbaar is vanuit het metselwerk of onder de kozijnen is gemonteerd) kunnen ook te lang zijn. De stroken mogen een maximale lengte hebben van 1 meter en moeten elkaar minstens 8 cm overlappen. Door weersinvloeden werken de materialen. Als deze te lang zijn, is er onvoldoende ruimte om die werking van krimpen of uitzetten op te vangen. Hierdoor gaat het materiaal sneller scheuren en ontstaan er dus gebreken. Als het voetlood eenmaal op deze manier is aangebracht is hier niet veel meer aan te doen dan dit te accepteren. De levensduur van het materiaal is hierdoor wel korter, vervangen van het voetlood zal eerder dan gebruikelijk uitgevoerd moeten worden.
Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?
De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwtechnische keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!