Asbest in golfplaten 2018-06-13T15:19:57+01:00

Asbest in uw golfplaten? Een asbestinventarisatie biedt duidelijkheid

Vanaf 1993 mogen er vanwege de gezondheidsrisico’s geen asbesthoudende golfplaten meer worden geproduceerd. Asbest in golfplaten is een sluipend gevaar. Pas als er asbestvezels vrijkomen, is er een gezondheidsrisico dat zich na tientallen jaren openbaart. Asbestbesmetting is niet of nauwelijks te genezen. Wilt u weten of er asbest in uw golfplaten zit? Voorkom risico’s en laat een asbestinspectie uitvoeren. U kunt bij ons direct een opdracht plaatsen.

Asbest in golfplaten herkennen

Er zijn verschillende soorten asbestinventarisaties mogelijk. Kort gezegd is type A geschikt voor een inventarisatie, waarmee duidelijk moet worden of er überhaupt enige vorm van asbest in uw omgeving aanwezig is. Asbesthoudende golfplaten zijn bijna altijd direct waarneembaar aan hun donkergrijze, zwarte of rode kleur, de ietwat grove wafelstructuur en golven van z’n tien centimeter breed.
 
Bij een asbestinventarisatie wordt er gewerkt volgens de wettelijke geldende Arbeidsomstandighedenregeling, voorheen SC-540. Volgens deze richtlijnen zal in eerste instantie een inventarisatie worden gedaan van al het direct waarneembare asbest. Een dergelijke inventarisatie wordt uitgevoerd door een gecertificeerd inspecteur in de vorm van een visueel, en indien nodig, licht destructief asbestonderzoek. Na afloop ontvangt u een gecertificeerd asbestinventarisatierapport dat helderheid biedt.

Oude golfplaten kunnen witte of blauwe asbest bevatten

Veel asbesthoudende golfplaten bevatten witte asbest, maar we komen ook golfplaten tegen met een klein percentage crocidoliet (blauwe asbest). Ze zijn vaker iets dikker dan de normale standaard golfplaat. Blauwe asbest geldt als de gevaarlijkste vorm van asbest en witte asbest is het minst gevaarlijk.
 
Vroeger werden golfplaten niet alleen gebruikt als dakbedekking, maar ook werden ze toegepast bij gevelbekleding, filtersystemen en bezinkputten. Een bezinkput werd gebruikt als er geen riolering aanwezig was. Ook werden golfplaten inpandig gebruikt, onder meer als schotten in schuren en stallen. Asbesthoudende golfplaten kunnen met schroeven, spijkers of klemmen vastgezet zijn. Bij het verwijderen van deze golfplaten kunnen asbestvezels vrijkomen met alle gevolgen van dien. Het zijn naaldvormige vezels die u niet kunt zien. Ze komen terecht in de lucht en worden ingeademd. Zo komen de vezels in de longen terecht en prikken ze tegen het borstvlies aan. Na jaren kan er longvlieskanker of asbestkanker ontstaan. De medische naam voor de ziekte is mesothelioom.
 
Voor u en uw omgeving is het dus erg belangrijk om te weten of er asbest in uw golfplaten aanwezig is, want hiermee kunt u veel ellende voorkomen. Een asbestinventarisatie zal helderheid verschaffen. U kunt direct een opdracht plaatsen. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Uiteraard kunt u ons ook bellen als u meer informatie wenst.

Open chat
Whatsapp contact
Powered by