Adviezen voor en door toekomstige huiseigenaren

Een huis kopen is niet iets wat u dagelijks doet. Het is in deze tijd, waarop de beschikbare huizen als zoete broodjes over de toonbank vliegen slim om snel te beslissen. Dit is helaas ook noodzakelijk anders is het huis al door een ander gekocht. Wel is het verstandig om, na het bod gedaan te hebben, dingen rustig uit te gaan zoeken. Een bouwtechnische keuring geeft u al een hoop inzicht in de technische staat.

Maar bij een huis komen ook andere zorgen en aandachtspunten kijken. Wij vroegen enkele van onze klanten wat hun tips waren voor toekomstige huiseigenaren. In dit artikel delen we deze tips graag met u.

Let op voor de roze wolk

De eerste tip komt van Simone en gaat over de ‘roze wolk’. Het is verstandig om iemand mee te nemen die wat verder af staat van het huis. U heeft het huis al bekeken op internet en bent er inmiddels al verliefd op geworden. Dit resulteert er vaak in dat men blind wordt voor de gebreken van het huis. Neem dus iemand mee die niet verliefd is op het huis en die objectief kijkt, deze zal u naast alle positieve dingen van het huis ook de negatieve kanten laten zien, waar u later mogelijk tegenaan kan lopen.

Henk stuurde ons de tip om de fundering van het huis goed te controleren. Staat deze op houten of betonnen palen? Hoe zit het met de kruipruimte? Is de ventilatie daar goed? Henk: “De kosten van isolatie kunnen best oplopen, dus let hier goed op.”

De juiste hypotheek

Het is mogelijk om bij uw huisbank binnen te lopen en om met een hypotheek naar buiten te komen, echter is dit vaak niet het voordeligste. Alle hypotheekverstrekkers bieden andere rentepercentages aan en andere voorwaarden. Florian gaf als tip dat het verstandig is het om naar een onafhankelijke hypotheekadviseur te gaan. Deze bespreekt alle wensen met u en kiest vervolgens de best passende hypotheek uit.

Florian: “Een kennis van mij is zo naar een bank toegelopen, deze had een perfect verhaal en de hypotheek die geboden werd had de laagste rente die er was. Datzelfde moment zaten mijn vrouw en ik bij een onafhankelijke hypotheekadviseur, wij kregen een heel ander aanbod, de rente verschilde 0,8% en dat is behoorlijk op zo’n bedrag als een hypotheekschuld.” 

Verzekeringen

Bij een huis horen verzekeringen, bepaalde verzekeringen zijn verplicht en andere zijn handig om te hebben. Opstalverzekering, verplichte verzekering, wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstand, inboedel verzekering en een elektronicaverzekering zijn handig. Deze verzekeringen kunt u zelf afsluiten of dit door een onafhankelijke tussenpersoon laten doen. Diegene samen met u welke verzekeringen er bij u passen en sluit deze voor u af.

Ivanka gaf als tip dat zij deze eerst zelf had afgesloten, totdat er iets aan de hand was, en helaas kregen wij niks vergoed. Wij zijn toen overgestapt naar verzekering via een tussenpersoon, toen er in dit geval iets gebeurde heeft de tussenpersoon het voor ons opgelost en kregen wij een gepaste vergoeding.

Buren

Een gouden tip kwam via Irene binnen: “Maak vlak nadat u verhuist bent al contact met de buren. Nodig hen uit voor een kop koffie.” Op deze manier maakt u een leuk intreden in de buurt en leert u de buurt direct een beetje kennen. De buren weten vaak veel over de buurt te vertellen. Daarnaast luidt een spreekwoord: een goede buurt is beter dan een verre vriend.

Huis laten keuren

Bent u van plan om een huis te kopen en wilt u weten met welke kosten u in de komende jaren te maken krijgt? Vraag via onze website een bouwkundige keuring aan.

2020-12-21T17:28:48+01:00