Aardpen aanwezig in woning: waarom belangrijk?

Gaat u een nieuwe woning kopen? Dat is natuurlijk fantastisch, en heel spannend! De woning voldoet aan al uw wensen en u kijkt uit naar een mooie toekomst in de woning. Dan wilt u er niet na aankoop van de woning achter komen dat er iets niet in orde is. Het is daarom belangrijk om alles goed na te laten lopen. Is er wel een aardpen aanwezig in de woning? Zijn er geen verborgen gebreken te vinden in de keuken of bijvoorbeeld in de verwarmingsinstallatie?

Bouwtechnische keuring biedt zekerheid

Natuurlijk loopt u altijd zelf de nodige zaken na wanneer u een woning wilt kopen. U controleert diverse zaken om meer zekerheid te krijgen. Echter, optimale zekerheid heeft u nooit zonder bouwtechnische keuring. Het is daarom altijd goed om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren, zodat u zeker weet dat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan na aankoop van de woning. Tijdens de bouwtechnische keuring kan direct worden gecontroleerd of er al een aardpen in de woning aanwezig is.

Aanwezigheid van aardpen belangrijk

Stroom kan altijd ontsnappen in geval van calamiteiten en dit levert de nodige risico’s en gevaren op. Een aardpen zorgt ervoor dat de vrijgekomen stroom in dergelijke situaties direct de aarde in wordt geleid, waardoor risico’s en gevaren effectief uit de weg worden gegaan. De aardpen kan zich in de woning bevinden, maar kan ook buiten te vinden zijn. Helaas zijn er ook nog woningen waarbij geen aardpen aanwezig is. Wordt er bij de bouwtechnische keuring geconstateerd dat er geen aardpen in of bij de woning aanwezig is, dan moet er een aardpen geslagen worden.

Aardpen laten slaan door een professional

Het is niet mogelijk om zelf een aardpen te slaan, vooral omdat dit een riskante taak is die het meest veilig kan worden uitgevoerd door een professional. U dient een elektricien in te schakelen voor het slaan van de aardpen en dit brengt vanzelfsprekend de nodige extra kosten met zich mee. Het is geen taak die binnen een paar minuten uitgevoerd kan worden. De aardpen moet in worden gevoerd op een diepte van vaak minimaal 10 meter in de aarde. Daarnaast moet de aardpen uiteraard worden verbonden aan het elektrisch circuit. Wordt er bij een bouwtechnische keuring geconstateerd dat er geen aardpen aanwezig is, dan weet u dus dat u voor extra kosten komt te staan om de aardpen te laten slaan.

Voorkom onverwachte kosten na aankoop van de woning

U wilt zeker weten waar u aan toe bent als u een woning koopt. Een bouwtechnische keuring biedt u zekerheid en helpt u om onverwachte kosten na aankoop van de woning te voorkomen. Homekeur voert de bouwtechnische keuring graag voor u uit. U kunt eenvoudig online een afspraak maken.

2020-01-24T14:28:08+01:00