Een huis zonder stopcontacten, daar kan niemand zich wat bij voorstellen. Ieder huis heeft normaal gesproken te maken met een elektrische installatie waar u uw apparaten op kunt aansluiten. We gaan er ook allemaal van uit dat de stekker van een goed werkend apparaat in het stopcontact steken geen problemen oplevert en dat, als er wel problemen zijn, de aardlekschakelaar de extra veiligheidsvoorziening is.
Dit moet je weten over aardlekschakelaars
Maar heeft uw toekomstige huis wel een aardlekschakelaar? En werkt deze ook naar behoren, is hij door een erkende installateur aangesloten? Allemaal vragen waar u waarschijnlijk zelf geen verstand van heeft, maar waarvan de antwoorden wel belangrijk zijn om de veiligheid in uw woning te waarborgen.
Wat is verplicht en wat niet?
Een aardlekschakelaar schakelt uit zodra er een lekstroom ontstaat. Dit gebeurt bij een lekstroom van meer dan 30 milli-ampere die een bepaald aantal milliseconden aanhoudt. Zonder aardlekschakelaar kan een storing in het stroomnetwerk ernstige gevolgen hebben. Van een flinke schok, tot brand of erger. In sommige gevallen is de aanleg van een aardlekschakelaar in uw woning verplicht, dit is afhankelijk van het jaar waarin uw installatie is aangelegd.
In een recent aangelegde elektrische installatie zijn er ook weer andere voorwaarden. Zo moet er bijvoorbeeld randaarde zijn en aanvullende bescherming in de vorm van een aardlekschakelaar. Ook hier zijn weer uitzonderingen op. Kortom: waarschijnlijk ziet u inmiddels al door de bomen het bos niet meer over wat er nu wel en niet in een meterkast moet zitten.
Verhoog de veiligheid van uw woning
Een deskundig advies in een bouwkundig rapport gaat u duidelijkheid verschaffen. Ervaren specialisten kunnen precies zien wat u nodig heeft voor de elektrische installatie van uw nieuwe huis of bestaande huis. Daarnaast kunnen zij bepalen of bijvoorbeeld de aardlekschakelaar in een goede staat is en of hij correct is aangesloten. Hiermee verhoogt u uw veiligheid als u besluit om de woning te kopen.