Aanbouw specifieke problemen
De aansluiting tussen de aanbouw en de gevel van de bestaande woning ‘werkt’ door zetting van de materialen. Indien deze aansluiting is voorzien van een harde voeg, adviseren wij om de opening af te dichten met een flexibele dilatatiekit. De gebouwdelen kunnen met een flexibele kitvoeg ten opzichte van elkaar enigszins bewegen zonder dat dit direct zichtbaar wordt. In verband met een risico op inwateren maar ook ongedierte, is een verticale opening ongewenst. Een eventuele nog aanwezige harde voeg kan dus beter worden verwijderd.
Aanbouw verzakt t.o.v. woning
Stelling: de aanbouw lijkt ten opzichte van de woning te verzakken. Bekijk om te beginnen vooral de horizontale en verticale uitlijning tussen de woning en de aanbouw. Mogelijk is hier niets aan de hand, het kan echter ook zijn dat de aanbouw anders is gefundeerd dan de woning en dit effect daarvan het resultaat is. Hier moet navraag of nader onderzoek naar gedaan worden. Daarna kan worden bepaald of de beweging van de aanbouw/serre actief is of juist gestabiliseerd en dus acceptabel is.
- Bodemstructuur onder de bestaande woning is anders dan onder de aanbouw, indien dan geen paalfundering is toegepast volgt bijna altijd een ongelijke zetting.
- Onder de woning is wel geheid en onder de aanbouw niet, ook in dit geval volgt bijna altijd een ongelijke zetting of nog erger de aanbouw (ver)zakt los van de woning. Funderingsherstel of stabilisatie van de bodemstructuur kan dan een eventuele oplossing zijn.
- Tegenwoordig zijn meerdere herstel methodieken beschikbaar om een aanbouw alsnog te voorzien van een fundering met palen. Bekijk bijvoorbeeld deze video
Bijgebouwen, aanbouw, serres e.d.
Er zijn specifieke aandachtspunten waarop gelet kan worden indien een aanbouw is gerealiseerd
- Gevelaansluiting woning (lood) op dak.
- Koudebrug orginele gevel
- Bestaande ventilatie kruipruimte doorgelust naar de nieuwe gevel of juist geblokkeerd?
- Aanbouw verzakking t.o.v de woning
- Bij een bijgebouw wordt er meer alert gekeken naar asbest toepassingen en bijvoorbeeld een houtaantaster.
- Wilt u meer zekerheid? U kunt dan een bouwkundige keuring overwegen.
Indien de aanbouw ten opzichte van de woning lijkt te verzakken moeten er visueel waarneembare afwijkingen met betrekking tot de horizontale en verticale uitlijning tussen de woning en de aanbouw aanwezig zijn. Het kan zijn dat de aanbouw anders is gefundeerd dan de woning. Als dit het geval is moet er navraag of nader onderzoek naar gedaan worden. Daarna kan worden bepaald of de beweging van de aanbouw/serre actief is of juist gestabiliseerd en dus acceptabel is.
Koudebrug aanwezig (meestal bij een serre e.d)
Is er zichtbaar geen koudebrug onderbrekingen aangebracht bij de serre aansluiting tot die van de woning? Dan heeft dat tot gevolg dat de serre niet goed geïsoleerd is en dat er vochtproblemen kunnen ontstaan op de muren (voorheen gevels) aan de binnenzijde. Voor een duidelijke vocht meting en oplossing schakel een vakman in.
Is herstel en verbetering noodzakelijk? Dak kan dit op verschillende manieren! Wij adviseren een deskundige aannemer te betrekken die de verschillende mogelijkheden kan wikken en wegen en u hierin verder kan adviseren.
- Een koudebrug (thermische brug) is praktisch gezien een verbinding in een constructie waarbij de “kou” van buiten naar de binnenzijde van de constructie geleid wordt. Vocht vanuit de gevel kan ook zo eenvoudig in de woning komen.
- Indien vocht langdurig de muren belast kan stucwerk op enig moment loskomen en/of in de muur aanwezige constructieve elementen worden aangetast.
- Een oplossing of verbetering is in veel gevallen te realiseren. Bijvoorbeeld door het alsnog aanbrengen van een loodstrook of door het hydrofoberen van een gevel.
Ventilatie van kruipruimte geblokkeerd door nieuwe aanbouw
We komen het vaak tegen, er wordt een mooie aanbouw geplaatst maar de bestaande ventilatie van de kruipruimte wordt niet doorgelust naar de nieuwe buitengevel. Resultaat is dat de bestaande kruipruimte niet meer ventileert met alle risico’s die dan kunnen gaan ontstaan.
Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?
De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwkundige keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!