Aanbouw loodaansluitingen 2021-01-05T21:44:14+01:00

Aanbouw loodaansluitingen

Loodstroken aanwezig

Tussen het dak van de aanbouw en de gevel van de woning is normaal gesproken een aansluiting aanwezig. Deze aansluiting wordt waterdicht gemaakt door een loodstrook (voetlood). Dit lood zit helemaal door de spouw van de gevel en is bevestigd aan het binnenblad.

 • Het vrijhangende gedeelte aan de buitenzijde mag niet meer dan 80 mm breed (hoog) zijn. Anders wordt het kruipeffect (met risico van scheurvorming en inwateren) te groot.
 • Een strook voetlood mag ten hoogste 1 m lang zijn en moeten elkaar met minimaal 8 cm overlappen.


Stelling: ‘Er zijn reparabele gebreken aan de lintvoeg boven de loodstrook tussen de gevel en het dak van de aanbouw’. In dat geval adviseren we de huidige situatie te handhaven en de lintvoeg te herstellen. Daar waar nodig de voeg voldoende diep maken, gruis en los materiaal verwijderen en de voeg herstellen conform het bestaande werk.

Stelling: ‘Het voetlood moet (deels) worden vervangen’. Het vervangen van dergelijk voetlood is niet eenvoudig! Bij metselwerk is de beste oplossing dat stroken stenen worden verwijderd zodat het lood in de spouw tegen het binnenblad gemonteerd kan worden. Een andere oplossing zou kunnen zijn dat het lood ten minste 4 cm diep wordt ingeslepen in een voeg. Indien het een montage onder een kozijn betreft wordt een vakman geadviseerd.

Stelling: ‘Het voetlood moet (deels) worden gerepareerd‘. Dit kan door scheurtjes in het lood te plakken met een zelfklevend bitumenband wat bij elke bouwmarkt is te verkrijgen. Zolang reparaties mogelijk zijn adviseren we het vervangen uit te stellen.

 • Het eenvoudig (vast)klemmen van het voetlood en dichtvoegen van een voeg is geen deugdelijk herstel.
 • Het voetlood moet normaal gesproken door de spouw tot aan het binnenblad worden aangebracht.
 • Het vervangen van voetlood is niet eenvoudig! Stroken metselwerk moeten worden verwijderd om een deugdelijk herstel uit te voeren.


Stelling: ‘Het voetlood (deel wat dus zichtbaar is vanuit het metselwerk) is te hoog en hangt (of ligt) teveel op het horizontale dakvlak’. Door kruip en capillaire werking van water wat op het dak blijft staan is er een verhoogd risico op inwateren en/of lekkage in de spouw of ter hoogte van deze aansluiting. Herstel is eenvoudig mogelijk door de hoogte van dit lood korter te maken.

 • Lood kan eenvoudig met een stanleymes worden gesneden en ‘afgescheurd’.
 • Leg altijd een plaatje board onder het te snijden lood, dit voorkomt dat u per ongeluk een snee geeft in de bitumen.

Stelling: ‘De stroken voetlood (deel wat dus zichtbaar is vanuit het metselwerk) zijn te lang’. De stroken mogen een maximale lengte hebben van 1 meter en moeten elkaar minstens 8 cm overlappen. Door weersinvloeden werken de materialen. Nu deze te lang zijn, is er onvoldoende ruimte om die werking van krimpen of uitzetten op te vangen. Hierdoor gaat het materiaal sneller scheuren en ontstaan er dus gebreken. Nu het voetlood eenmaal op deze manier is aangebracht is hier niet veel meer aan te doen dan dit te accepteren. De levensduur van het materiaal is hierdoor wel korter, vervangen van het voetlood zal eerder dan gebruikelijk uitgevoerd moeten worden.Loodstrook niet aanwezig

Buiten wordt binnen > dan herstel noodzakelijk

Tussen het dak van de aanbouw en de gevel van de woning is een aansluiting aanwezig. Deze aansluiting wordt normaal gesproken waterdicht gemaakt door een loodstrook (voetlood). Dit lood zit door de spouw van de gevel en is bevestigd aan het binnenblad. Regenwater wat door de gevel wordt opgenomen en naar beneden zakt wordt op die manier naar buiten ‘gedwongen’. Indien de bitumen is opgeplakt (of een knelstrip gebruikt) kan dit water achter de bitumen komen en in de woning een lekkage of andere gebreken veroorzaken. Het voetlood zoals hiervoor omschreven moet dan alsnog worden aangebracht.

 • Het vervangen van voetlood is niet eenvoudig! De beste oplossing is dat stroken metselwerk worden verwijderd om een deugdelijk herstel uit te voeren.
 • Een ook acceptabele oplossing is het diep inslijpen van de voeg (6 cm) en het lood hierin maximaal diep aanbrengen, waarna deze kan worden dicht gevoegd.
 • Het eenvoudig (vast)klemmen van het voetlood en dichtvoegen van een voeg is geen deugdelijk herstel.
 • Het aanbrengen van een loodstrook met een knelstrip is ook geen deugdelijk herstel.

Buiten blijft buiten > herstel niet noodzakelijk

Tussen het dak van de aanbouw en de gevel van de woning is een aansluiting aanwezig. Deze aansluiting wordt normaal gesproken waterdicht gemaakt door een loodstrook (voetlood). Dit lood zit door de spouw van de gevel en is bevestigd aan het binnenblad. Regenwater wat door de gevel wordt opgenomen en naar beneden zakt wordt op die manier naar buiten ‘gedwongen’. In dit geval is een knelstrip gebruikt (of andere vorm) en zal die bedoelde afwatering dus niet optimaal functioneren.

 • Indien de aanbouw of serre als buitenruimte wordt beoordeeld is verbetering niet noodzakelijk. De huidige situatie kan dan zo blijven. Wel moet er rekening mee worden gehouden, dat vocht (opgenomen door de gevel) bij deze aansluiting dus niet naar buiten wordt gedirigeerd en in de ruimte kan komen, technisch gezien is dit geen gebrek waardoor een schade kan ontstaan.
 • Indien buiten > buiten blijft is aanbrengen van een loodslabbe niet noodzakelijk.
 • Indien buiten > binnen wordt is het noodzakelijk dat een goede afwatering aanwezig is. Bij steens muren wordt de loodslabbe dan vaak ongeveer 4 cm ingeslepen, bij spouwmuren is de beste oplossing de loodslabbe tegen het binnenblad te bevestigen.
 • Het vrijhangende gedeelte van voetlood aan de buitenzijde mag niet meer dan 80 mm breed (hoog) zijn. Anders wordt het kruipeffect (met risico van scheurvorming en inwateren) te groot.
 • Een strook voetlood mag ten hoogste 1 m lang zijn en moeten elkaar met minimaal 8 cm overlappen.
Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwtechnische keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!

Maak een afspraak