Een plat dak heeft voordelen, maar zeker ook nadelen. Wanneer u overweegt om een woning met een plat dak te kopen, dan is het altijd aan te raden om een bouwkundige keuring uit te laten voeren door Homekeur. Wij kunnen de staat van het platte dak voor u inspecteren en leggen alles vast in een bouwkundig rapport om u van alle nodige informatie te voorzien. Is het dak aan vervanging toe of zijn er andere problemen die voor kosten gaan zorgen? Dan vindt u deze informatie terug in het rapport dat u van ons ontvangt na de keuring. Wij geven u graag inzicht in 7 nadelen van een plat dak.
1. Minder goed bestand tegen hitte en kou
In vergelijking tot een schuin pannendak is een plat dak minder goed bestand tegen de wat extremere temperaturen. Is het in de winter erg koud of in de zomer erg warm? Dan gaat het materiaal van het platte dak krimpen of uitzetten. Dit gebeurt niet bij een pannendak. Door het ‘werken’ van een plat dak onder hoge of juist lage temperaturen ontstaat er sneller scheuren in de dakbedekking.
2. Meer risico op lekkage
Er is altijd meer risico op lekkage bij een plat dak dan bij een puntdak. Dit heeft onder meer ook te maken met het ‘werken’ van een plat dak. Er ontstaan makkelijker scheurtjes die steeds verder kunnen groeien. Uiteindelijk leidt dit in veel gevallen tot lekkage. In bepaalde gevallen kan er een relatief eenvoudig herstel plaatsvinden, maar dit kan ook zeker hogere kosten met zich meebrengen.
3. Water blijft langer op het dak liggen
Water kan natuurlijk makkelijk weg van een hellend dak, maar dit kan niet van een plat dak. Bij een fikse regenbui kan er behoorlijk wat water op een plat dak worden verzameld en dit zorgt voor een behoorlijke gewichtsdruk. Het water kan niet makkelijk weg, dus onder bepaalde omstandigheden kan het er langere tijd blijven liggen. Dit tast de kwaliteit van de dakbedekking aan. Het risico op lekkage wordt groter, evenals het risico op schimmel in huis door vochtproblemen.
4. Platte daken zijn eerder aan vervanging toe
Wilt u een huis kopen met een plat dak dat 25 jaar geleden is toegepast? Dan moet u er rekening mee houden dat het dak binnen een aantal jaren aan vervanging toe is. Gemiddeld gaan platte daken 30 jaar mee, maar wel uitsluitend als het om een kwalitatief hoogwaardig dak gaat. Pannendaken gaan een stuk langer mee en hoeven daarmee minder snel vervangen te worden.
5. Platte daken zijn minder vaak geïsoleerd
Veel woningeigenaren besteden aandacht aan het goed isoleren van de woning. Het is energiezuiniger en levert een beter energielabel op, wat natuurlijk ook voordelen heeft. Het isoleren van het dak gebeurt aanzienlijk vaker bij woningen met puntdaken dan bij woningen met platte daken. Een niet geïsoleerd dak brengt hogere energiekosten met zich mee. Vaak is een plat dak (nog) niet geïsoleerd. Het is belangrijk dit te controleren. Is er geen isolatie aanwezig? Dan is het verstandig om het platte dak alsnog te laten isoleren.
6. U heeft meer werk aan een plat dak
Platte daken bieden een mooi oppervlak voor vuil om zich te verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan bladeren die in de herfst op het platte dak verzamelen en daar gaan liggen rotten. Daarnaast kunt u ook denken aan uitwerpselen van vogels, bijvoorbeeld. Vuil waait en spoelt minder makkelijk weg van een plat dak dan van een hellend dak. U heeft dus zelf meer werk aan het schoonhouden van het dak.
7. Platte daken zorgen voor meer onderhoudskosten
Daken moeten uiteraard worden geïnspecteerd. Dit geldt voor alle daken. Toch heeft een plat dak vaker inspectie en onderhoud nodig dan een hellend dak. Het is belangrijk om een plat dak minstens eens per jaar door een professional te laten inspecteren. Voor hellende daken is het niet nodig om deze inspectie minstens eens per jaar te laten plaatsvinden.
Duidelijkheid over de staat van een plat dak
Door een bouwkundige keuring uit te laten voeren, krijgt u duidelijkheid over de staat van het platte dak én uiteraard over de rest van de woning. Wanneer Homekeur deze keuring voor u uitvoert, dan ontvangt u hiervan een bouwkundig rapport. Hierdoor heeft u altijd duidelijkheid over de staat van het dak en de rest van de woning. Krijgt u op termijn met kosten te maken, bijvoorbeeld voor vervanging, onderhoud of herstel? Dan krijgt u hier van ons duidelijkheid over. U kunt direct een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring. Wilt u eerst meer weten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.