6 Weetjes over het energielabel voor woningen

  • Energielabel Kantoor

We hebben inmiddels al een tijdje te maken met het energielabel voor woningen. Veel woningeigenaren zijn goed op de hoogte, maar lang niet iedereen weet alles over dit energielabel en het belang ervan. Het energielabel is er van klasse A tot en met G. Door het label af te lezen ontstaat er direct een duidelijke indruk van de energiezuinigheid van een woning. Homekeur verzorgt het energielabel voor woningen, maar ook voor de utiliteit. Wij geven u graag inzicht in de belangrijkste weetjes over het energielabel.

1. Waarvoor is het energielabel bedoeld?

Het energielabel kent eigenlijk meerdere doelen. Op de eerste plaats is het energielabel bedoeld om huizenkopers direct een goede indruk te geven van de kenmerken van het huis en vooral van de energiezuinige eigenschappen van de woning. Daarnaast is het label ook bedoeld om woningeigenaren te stimuleren de woning energiezuiniger te maken. Het is namelijk zo dat de woningwaarde stijgt naar mate het energielabel positiever is.

2. Wat is een voorlopig energielabel?

Een voorlopig energielabel is eigenlijk een geschat energielabel. Alle woningeigenaren hebben in 2015 een voorlopig energielabel van de Nederlandse overheid ontvangen. Dit label is gebaseerd op een schatting. Er is geen onderzoek gedaan naar de werkelijke energiezuinigheid van de woning. Wilt u de woning verkopen of heeft u energiebesparende maatregelen genomen en wilt u een nieuw energielabel? Dan wordt het voorlopige energielabel vervangen door een definitief energielabel. Dit label wordt wél aan de hand van onderzoek bepaald.

3. Is een definitief energielabel verplicht?

In bepaalde situaties is het verplicht om een definitief energielabel voor uw woning te hebben. Deze verplichting bestaat wanneer u uw woning wilt gaan verhuren of wilt verkopen. Bij de sleuteloverdracht dient een definitief energielabel te worden overhandigd. Een voorlopig energielabel is ongeldig wanneer u de woning gaat verhuren of verkopen. Blijft u zelf in de woning wonen? Dan is het niet verplicht om het voorlopige energielabel te laten vervangen door een definitief label. Uiteraard is dit wel toegestaan. Verhuurt of verkoopt u de woning met een voorlopig energielabel? Dan staat hier een boete op van maximaal 405 euro.

4. Hoe kunt u een energielabel verbeteren?

Er zijn meerdere manieren om een energielabel van een woning te verbeteren. U kunt bijvoorbeeld zorgen voor het vervangen van enkelglas door dubbelglas of een variant HR-glas, u kunt de oude ketel vervangen door een zuinigere optie, u kunt een zonneboiler aanschaffen of zonnepanelen laten plaatsen. Uiteraard zorgt een goede isolatie van de woning ook voor meer energiezuinigheid van het huis. U kunt de vloer, de wanden en het dak laten isoleren.

5. Waarom is het verbeteren van het energielabel interessant?

Het verbeteren van het energielabel is om meerdere redenen interessant. Een beter energielabel betekent bijvoorbeeld dat uw woning meer wooncomfort biedt. Daarnaast betekent het ook dat de energierekening omlaag gaat, omdat u eenvoudigweg zuiniger met energie omgaat. Een ander belangrijk voordeel van een beter energielabel is dat de woningwaarde stijgt. Woningen met een positief energielabel worden sneller en tegen een hogere prijs verkocht dan woningen met een negatiever energielabel.

6. Hoe kunt u een definitief energielabel krijgen?

Wilt u uw voorlopige energielabel laten omzetten in een definitief energielabel, bijvoorbeeld omdat u de woning energiezuiniger heeft gemaakt of omdat u de woning wilt verkopen? Dan kunt u een definitief energielabel aanvragen bij Homekeur. Wij regelen het graag voor u. U kunt de aanvraag van uw definitieve energielabel eenvoudig online regelen. Wilt u eerst meer informatie of een deskundig advies? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

2022-10-07T10:48:16+01:00