Woning met NeHoBo vloer: 5 aandachtspunten

Woningen met een NeHoBo vloer worden niet meer op de hoek van elke straat gevonden, maar ze zijn er zeker nog wel. Tussen 1956 en 1984 werden deze vloeren, bestaande uit holle keramische bouwstenen, geproduceerd. Er zijn toch zeker nog wel aardig wat woningen te vinden met een NeHoBo vloer. Wilt u een woning met deze vloer kopen? Dan zijn er een aantal zaken waar extra aandacht aan dient te worden besteed.

Een bouwtechnische keuring van de vloer

Niet iedereen is bekend met de NeHoBo vloer. Het gaat hier om een vloer met een vlakke onderzijde, bestaande uit gemetselde oranje stenen. Tussen deze stenen zijn voegen te zien waarin wapeningsstaven aan zijn gebracht. Als u niet goed bekend bent met de NeHoBo vloer, dan is het lastig om goed te kunnen bepalen hoe het gesteld is met de kwaliteit van de vloer.

Het is dan ook aan te raden om de vloer onder de loep te laten nemen tijdens een bouwtechnische keuring. Uiteraard kan Homekeur u hierin uitstekend ondersteunen. Wij kunnen tijdens de bouwtechnische keuring ook de vloer beoordelen.

Aandachtspunten bij de NeHoBo vloer

Er zijn een aantal zaken die kunnen verraden hoe het gesteld is met de kwaliteit van een NeHoBo vloer. In de basis zijn er 5 belangrijke aandachtspunten waarop gelet moet worden. Het gaat dan om de volgende punten:

  1. Zuurstof- en vochtgehalte
  2. Zichtbare verzakking van vloerelementen
  3. Kapotte stenen en/of weggedrukte voegen
  4. Zichtbaar roestende wapening/roestvlekken op de stenen
  5. Goed zichtbare scheuren

Hoe ontstaat schade aan een NeHoBo vloer?

Schade aan NeHoBo vloeren kan op meerdere manieren ontstaan. Een veel voorkomend probleem dat wij tegenkomen is corrosie. De meeste bewapening bevindt zich onder in de vloer en hier gaat de bewapening roesten.

Vervolgens kunnen de trekkrachten door roestvorming niet meer goed genoeg worden opgenomen. De bewapening gaat uitzetten door dit corrosieproces, waardoor de mortel en stenen kapot worden gedrukt. Uiteindelijk zorgt dit vaak eerst voor verzakking, maar uiteindelijk leidt dit in de meeste gevallen tot het bezwijken van de vloer wanneer er niet tijdig actie wordt ondernomen.

Problemen met de vloer voorkomen

Wilt u een woning kopen en hebben wij tijdens een bouwtechnische keuring voor u vast kunnen stellen dat de NeHoBo vloer nog in goede staat is? Dan kunt u preventieve maatregelen treffen om te voorkomen dat de vloer aan kwaliteit verliest. U kunt kiezen voor een stalen draagconstructie en voegen kunnen worden vervangen wanneer deze aan kwaliteit aan het verliezen zijn.

Zijn er al stenen kapot? Dan is het niet zinvol om de vloer nog te laten repareren. Dit zal de levensduur van de NeHoBo vloer helaas niet verder verlengen.

Zekerheid over de NeHoBo vloer in de koopwoning

Wilt u een woning kopen waarin een NeHoBo vloer aanwezig is en wilt u deze laten liggen? Dan is het sterk aan te raden om de vloer te laten inspecteren. Homekeur heeft een speciale inspectie voor een NeHoBo vloer. Benieuwd hoe zo’n onderzoek eruit ziet? Bekijk hier een voorbeeld van een vloerinspectie rapport!

2020-01-24T14:11:43+01:00