4 Soorten scheuren in een binnenmuur

Scheuren in de muur kunnen een signaal zijn dat er iets niet in orde is met een woning. Wilt u een woning kopen met zekerheid over de staat van de woning? Dan is het goed om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren, zodat u in het bouwkundig rapport alle informatie vindt over de bouwkundige staat van de woning. Scheuren in de muren hoeven geen groot probleem te zijn.

Scheuren die zichtbaar zijn in de bezetting zijn wellicht niet mooi om te zien, maar zijn in de basis ongevaarlijk. Deze kunnen worden hersteld voor het zicht en er is niets aan de hand. Helaas geldt dit niet voor alle soorten scheuren. Homekeur vertelt u meer over 4 soorten scheuren die u kunt tegenkomen in de binnenmuur.

1. Scheurtjes onder de raamkozijnen

Ziet u scheuren onder de raamkozijnen? In de meeste gevallen gaat het hierbij om scheuren die verticaal lopen. Het is goed om te weten dat deze scheuren niet gevaarlijk zijn en ook niet wijzen op een ernstig probleem met de woning. Deze scheurtjes vertellen u dat de muren onvoldoende beweegruimte hebben. Het is mogelijk om deze scheuren te gerstellen met pleister, waarna ze netjes weggewerkt zijn.

2. Scheuren direct onder de constructiebalken

Constructiebalken hebben vanzelfsprekend een belangrijke functie. Worden er scheuren direct onder een constructiebalk zichtbaar, dan is dit een belangrijk signaal dat er iets mis is. Het is in deze situatie heel belangrijk om zo snel mogelijk een professional in te schakelen om de situatie te beoordelen. Deze scheuren zijn gevaarlijk, vooral omdat ze aangeven dat de balk niet voldoende steun biedt aan de constructie.

3. Horizontale scheuren in de binnenmuren

Het komt voor dat wanden onvoldoende flexibel zijn om goed mee te kunnen buigen met de ondergrond. Wanneer dit het geval is, dan ontstaan er horizontale scheuren in de binnenmuren. Dit soort scheuren ontstaan niet heel snel, dus als ze ontstaan is het reden tot zorg. Er kunnen verschillende oorzaken zijn en het is belangrijk om de oorzaak snel vast te laten stellen door een professional. Horizontale scheuren in binnenmuren kunnen, afhankelijk van de oorzaak, gevaarlijk zijn.

4. Verticale scheuren in de binnenmuren

In vergelijking tot de horizontale scheuren in binnenmuren zijn de verticale scheuren in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Deze ontstaan vaak door een gebrek aan beweegruimte of wanneer er een wat ongelijke druk wordt uitgeoefend op de betreffende wand. De scheuren kunnen in de muur zelf op elke plek ontstaan. Bevinden de scheuren zich vlakbij het plafond? Dan duidt dit vaak op de ongelijke druk. Omdat deze scheuren niet gevaarlijk zijn kunt u ze zelf wegwerken voor het oog, zodat u er geen last meer van heeft.

Laat scheuren in muren altijd goed controleren

U wilt een woning kopen en tijdens de bezichtiging ziet u scheuren in de muren. Dit kan reden tot zorg zijn, maar dat hoeft niet. Het is wel altijd belangrijk om het goed te laten controleren, zodat u zekerheid heeft. Gevaarlijke scheuren moeten immers worden aangepakt en dat brengt veel kosten met zich mee. Homekeur voert graag een bouwkundige keuring uit, waarbij wij de hele staat van de woning voor u controleren. Wij stellen hiervan een bouwkundig rapport op, waarin u alle relevante informatie over de woning terugvindt, waaronder ook over de aanwezige scheuren. Zo weet u altijd waar u aan toe bent. Voor meer informatie of advies kunt u altijd contact met ons opnemen. Uiteraard kunt u ook direct online een afspraak bij ons maken voor een bouwkundige keuring.

2022-08-29T07:56:10+01:00